SALE: Až 70% sleva na mnoho kategorií!

Unfortunately, we are currently experiencing technical problems with our product pages. We are working on a fix, we estimate that it will be fixed by 17:00.

Close icon

POKLÁDÁNÍ LAMINÁTOVÉ PODLAHY NA PARKETY – RADY OD PROFESIONÁLŮ

úterý 12. května 2020

Pokládání laminátové podlahy na robustní a odolné parkety - dává to smysl? Opravdu ano. Často se stává, že parketová podlaha již není atraktivní, zejména ve starších nájemních bytech, ale pronajímatel si nesmí dovolit ji odstranit. Pokud se rozhodnete pro laminát, sestavili jsme několik tipů a rad, které byste měli při pokládání laminátu na parkety zvážit.

JAKÉ JSOU ROZDÍLY LAMNÁTOVÉ PODLAHY A PARKET?

Ter Hürne Trend Line "Oak Cumberland Pale Brown"

Z vizuálního hlediska lze laminát dnes jen těžko odlišit od skutečných dubových parket. Výrobci laminátu přikládají velký význam přiblížení podlahové krytiny co nejblíže ke skutečnému dřevu z hlediska vzhledu a pocitu. Proto mají laminátové podlahy z firem ter Hürne, BerryAlloc, Parador a Quick-Step na povrchu laminátu vrstvu vysoce kvalitního dekorativního papíru, který vypadá jako skutečné jemné dřevo a je chráněn před opotřebením melaminovou pryskyřicí. Naproti tomu dýha z pravého dřeva tvoří robustní vrchní vrstvu parket.

Struktura obou krytin je naproti tomu velmi podobná: Stejně jako hotové parkety i laminátové podlahy sestávají z několika slepených vrstev. Laminát má jako nosnou vrstvu vláknitou desku s vysokou hustotou (HDF). Stabilizuje se protitahem jako bariéra proti vlhkosti a izolační podložkou. Hotové parkety mohou mít také HDF desku nebo střední dřevěnou vrstvu, stejně jako protitah, který zabraňuje deformaci parket.

 

JE MOŽNÉ POLOŽIT LAMINÁT NA PARKETY?

Quick-Step Eligna "EL1043 Ořech Olejovaný"

V podstatě ano! Pro novou instalaci jsou však rozhodující některé zvláštnosti staré podlahy a splnění určitých požadavků. Nejprve zkontrolujte, zda jsou parkety úplně přilepeny k povrchu nebo položeny plovoucím způsobem. Jako podklad pro nové laminátové podlahy jsou vhodné pouze zcela lepené parkety, nikoli nelepené „zámkové“ parkety. Aby bylo možné stávající dřevěnou podlahu použít jako dobrý podklad, musí splňovat následující požadavky:

Parketová podlaha musí být pružná, rovná, čistá a suchá, případné nerovnosti ve formě spár, trhlin a důlků by měly být předem odstraněny. Povrch může být broušen nebo vyplněn vyrovnávací hmotou.

Oddělení dvou krytin a lepší akustika místnosti se nejlépe dosáhne izolační podložkou proti nárazovému hluku. Parotěsná zábrana z PVC fólie se nedoporučuje, protože pod dýchajícím dřevem, které pohlcuje a uvolňuje vlhkost, může hromadění vody snadno vést k trvalému poškození podlahy.

Pro lepší nosnost a stabilitu podlahy by měly být laminátové podlahové desky položeny napříč parketovými podlahami. Mějte na paměti, že různé dopady světla mohou vést ke změně vzoru.

Laminát a parkety jsou dřevěné podlahy, které se díky své povaze mohou při změně teploty nebo vlhkosti zvětšit nebo zkrátit. Je nutné udržovat dostatečné dilatační spáry. Vzdálenost mezi spoji a stěnou pak může být zakryta lištami. Nejlepší je začít s instalací na delší rovnou stěnu, aby byl odpad malý.

Všimněte si konstrukční výšky. Ta nesmí být příliš vysoká, jinak musí být dveře zkráceny.

Doufáme, že Vám naše tipy pomohou získat novou laminátovou podlahu, která Vás navždy udělá šťastnými a spokojenými!

Máte-li jakékoli dotazy nebo návrhy, neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím našeho kontaktního formuláře. Jsme samozřejmě k dispozici také na telefonu nebo e-mailu. Rádi o Vás uslyšíme.

 

Těšíme se na Vás u dalšího příspěvku, Váš BRICOFLOR team!

Zpět k příspěvkům