Close icon

OPTIMÁLNÍ PODLAHY PRO DOMÁCÍ ZVÍŘATA

čtvrtek 22. října 2020

Pokud sdílíte svou domácnost se čtyřnohým přítelem - bez ohledu na to, zda se jedná o psy, kočky, hlodavce nebo něco exotického, dříve či později si položíte otázku, zda se Váš miláček cítí na podlaze stejně dobře jako Vy. Různí mazlíčci mají různé zvyky a potřeby. V dnešním příspěvku na blogu Vám poskytneme přehled výhod a nevýhod běžných podlahových krytin, pokud jde o podlahy pro domácí zvířata.

 

Wineo 800 Wood Balearic Wild Oak

Pro majitele psů a koček neexistuje žádná správná podlahová krytina. Čtyřnozí přátelé se však v každodenním životě chovají odlišně, což Vám může velmi ztížit hledání správné podlahy. Faktem je: Podlahy pro domácí zvířata jako jsou psy, kočky, králíci atd. by měla být co nejklouzavější a extrémně odolná proti poškrábání, aby zvíře nezpůsobilo poškození Vašeho majetku. Náš tip: vyberte si podlahy s třídou použití 23 a vyšší, protože jsou vhodné pro aktivní soukromé použití. Kromě toho by podlahová krytina měla být co nejšetrnější ke spojům - pro lidi i zvířata. Také by se podlahová krytina neměla okamžitě rozbít, když se namočí, měla by být snadno ošetřitelná a v ideálním případě odpuzovat zápach. Hluk je dalším problémem, který znají zejména majitelé velkých psů v bytě a který lze vhodnou podlahou snížit nebo mu dokonce zabránit.

 

RŮZNÉ PODLAHY PRO DOMÁCÍ ZVÍŘATA A JEJICH VÝHODY A NEVÝHODY:

KORKOVÉ PODLAHY A KOBERCE

Měkké podlahové krytiny, jako jsou korkové podlahové desky a koberce, jsou příjemně teplé, snadno spárovatelné a velmi tiché. Nevýhodou těchto podlah je nedostatečná odolnost proti vlhkosti, což může být problém, zejména u malých, nečistých, nemocných a starších zvířat. Do koberců se zase často zaseknou zvířecí chlupy a nečistoty, které lze odstranit pouze s velkým úsilím. Čištění těchto podlahových krytin je v zásadě velmi časově náročné.

KAMENNÉ KOBERCE A KERAMIKOVÉ PODLAHY PRO DOMÁCÍ ZVÍŘATA

Výhody tvrdých podlahových krytin z kamene, keramiky, mramoru nebo břidlice jsou zřejmé: Lze je rychle a snadno vyčistit a opticky skrýt jakékoli škrábance nebo známky opotřebení, které jsou u našich čtyřnohých přátel běžné v každodenním životě. Tyto povrchy jsou však studené a hladké, což psům, kočkám a dalším kožešinovým kamarádům může nejen být nepříjemne na ležení. Jsou také nebezpečné při dovádění, protože dlaždice a kamenné koberce jsou obvykle hladké a mohou přispět k rychlému uklouznutí lidí a zvířat. Tyto podlahové krytiny jsou také poměrně hlasité a zvířecí drápky jsou na tvrdém povrchu jasně slyšitelné. To z nich nevytváří ideální podlahy pro domácí zvířata.

 

PARKETY A LAMINÁTY

Gerflor TopSilence Design "0007 Carvalho"

Pravé dřevěné parkety jsou v zásadě velmi robustní podlahová krytina, která je hřejivá k nohám a při správné péči Vám bude věrně sloužit po mnoho desetiletí. Při hledání správných prefabrikovaných parket byste však měli vzít v úvahu zvyky Vašeho mazlíčka. Čtyřnozí přátelé mohou rychle sklouznout na hladký parket zapečetěný lakem a případné škrábance jsou rychle viditelné. Poté je lze opravit jen velmi obtížně. Naolejované parkety naproti tomu nabízejí psům a kočkám větší podporu při běhu a umožňují bez problémů selektivně osvěžit známky používání. Nevýhodou naolejovaných dubových parket je jejich citlivost na vlhkost, která je u dubových parket zvláště kritická, protože kyselina tříslová obsažená v dubu reaguje s močí a tvoří ošklivé černé skvrny. Protože toto zabarvení zasahuje hluboko do dřeva, je nutné takové dubové parkety vyměnit.

Naproti tomu povrch laminátové podlahy je utěsněný melaminovou pryskyřicí, která je antibakteriální a dobře odolává vlhkosti. Pro majitele domácích mazlíčků to znamená, že skvrny od moči na této podlaze nejsou velkým problémem a podlaha je super snadná na údržbu. Problémem může být, když vlhkost pronikne dovnitř laminátových prken a podlaha nabobtná - v tomto případě Vám pomůže pouze úplná výměna zasaženého pásu. Protože lze laminát velmi dobře kombinovat s teplovodním podlahovým vytápěním, je také příjemně teplé ležet a odpočívat pro Vašeho psa nebo kočku. Další výhodou laminátu je často rýhovaný nebo kartáčovaný povrch, který zabraňuje sklouznutí zvířete a opticky skryje škrábance. Negativním aspektem je však povrch laminátu, díky kterému je cvaknutí drápků na melaminové vrchní vrstvě jasně slyšitelné.

 

VINYLOVÁ PODLAHA, PVC A LINOLEUM

Pružné podlahové krytiny jsou díky své povaze velkým přínosem pro všechny majitele domácích zvířat. Gumový povrch nabízí domácímu mazlíčku stabilní držení a je optimálně chráněn proti skvrnám a poškrábání. Je také šetrný ke kloubům, což je prospěšné pro dlouhodobě si hrající a zuřící psy a kočky. Kromě toho je povrch relativně dobře izolován bez dalších opatření a pohlcuje hluk, což Vám zaručuje více relaxace a klidu v každodenním životě. Vinylové podlahy a linoleum jsou velmi odolné, teplé na nohy a tlapky a necitlivé na moč. Snadné čištění je třešničkou na dortu pro tyto podlahy pro domácí zvířata. Jedinou nevýhodou je, jak je třeba poznamenat, že designové krytiny se obtížně opravují v případě silných škrábanců nebo velkých stop po kousnutí a je obvykle nutné je vyměnit na velké ploše nebo úplně.

NÁŠ ZÁVĚR NA TÉMA PODLAHY PRO DOMÁCÍ ZVÍŘATA

Než začnete hledat vhodné podlahy pro domácí zvířata, měli byste analyzovat chování Vašeho čtyřnohého přítele,. Váš každodenní život a osobní okolnosti, jako jsou specifika místnosti, počet zvířat a jejich charakter, počet lidí v domácnosti atd. a zahrnout je do rozhodnutí. Tyto otázky Vám pomohou určit zatížení, kterému může být nová podlaha vystavena, a zorientovat se ve velkém počtu vhodných podlah. Každá podlaha má totiž v rámci použití s domácími zvířata určitá pozitiva, ale také negativa.

 

Máte-li jakékoli dotazy nebo návrhy, neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím našeho kontaktního formuláře. Jsme samozřejmě k dispozici také na telefonu nebo e-mailu. Rádi o Vás uslyšíme.

 

Těšíme se na Vás u dalšího příspěvku, Váš BRICOFLOR Team!

Zpět k příspěvkům