Close icon

VYSVĚTLENÍ TAPETOVÁNÍ – POMOCÍ TĚCHTO TRIKŮ ZMĚNÍTE VAŠE STĚNY

pondělí 24. srpna 2020

Při navrhování zdi s tapetou si můžete vybrat nejen širokou škálu vzorů a barev, ale také materiály. Proto při výběru správné tapety stojí za zvážení, které pokoje lze ozdobit novou tapetou. Je důležité, jaké vlastnosti by měla mít tapeta pro ložnici, kuchyň nebo koupelnu. Doufáme, že Vám tento článek pomůže snadno a bezplatně umístit tapetu na zeď.

PŘÍPRAVA STĚNY

Stejně jako u mnoha jiných věcí je příprava při tapetování prvořadá. Například se ujistěte, že stěny, které se mají lepit, jsou hladké a suché, aby se tapeta lepila dobře a nevykazovala poté žádné nepříjemné nerovnosti. Pokud jsou velmi porézní a drsné, vyplňte otvory a praskliny a stěny podle potřeby obruste.

Zakryjte nábytek fólií a vyjměte rám ze zásuvek a vypínačů světla.

Během lepení a sušení by měla být pokojová teplota kolem 18-23 ° C, aby byla zajištěna dokonalá doba sušení. Pokud jsou na stěnách elektrické zásuvky nebo vypínače světel, ujistěte se, že při řezání na správnou velikost existují výřezy. Před objednáním byste si měli také spočítat své požadavky a zvolit několik dalších rolí, zejména u vzorovaných tapet.

Budete potřebovat následující příslušenství pro tapetování:

  • Lepidlo na tapety
  • Kbelík
  • Míchadlo
  • Žebřík
  • Vodováha a tužka
  • Štětec
  • Váleček
  • Skládací pravítko
  • Brusný blok
  • Tmel
  • Štětce na tapetování
  • Nůž
  • Tlaková špachtle

 

TAPETOVÁNÍ: SPRÁVNÉ ŘEZÁNÍ TAPET BEZ VZORU

Při výběru nové tapety byste měli také věnovat pozornost tomu, zda tapeta vyžaduje přizpůsobení, a pokud ano, tak zda rovné nebo různě zakřivené přizpůsobení. Jeho opakování může také ovlivnit jeho instalaci. Například obyčejná tapeta nebo pruhovaná tapeta obecně nemá žádné posunutí, takže při ořezávání tapety není nutné zajistit, aby se pruhy shodovaly se vzorem.

Při ořezávání tapety byste také měli věnovat pozornost jakýmkoli výstupkům pro vypínače nebo zásuvky. Při ořezávání tapetě vždy přidejte několik centimetrů, které můžete později oříznout na okraji stěny, abyste dosáhli čistého povrchu.

 

TAPETOVÁNÍ: ŘEZÁNÍ TAPET SE VZOREM

Obzvláště v případě tapet se vzorem se často setkáváme s přímým nebo offsetovým přizpůsobením. Nicméně pomocí několika triků, i vzorované scenérie a barokní tapety lze snadno přilepit na zeď. V případě tapety s přímým přizpůsobením můžete první ořezaný pruh snadno použít jako šablonu pro následující pruhy, protože vzor vždy pokračuje ve stejné výšce. Vždy se ujistěte, že proužky jsou řezány co nejpřesněji na stejném místě vzoru, aby nedošlo k nežádoucím posunům. Nejlepší je povolit alespoň jednu další roli, protože u této tapety může zůstat mnoho odpadu.

I tapetu s odsazeným posunutím lze rychle a snadno namontovat na zeď pomocí několika triků. První pásek tapety se obvykle aplikuje na zeď a následující se vždy posouvají nahoru nebo dolů. Nejlepší je rozřezat dva vzory na kousky, které lze použít jako střídavé šablony pro tapetování. Pokud se vzor opakuje například 62/32 cm, opakuje se vzor ve vzdálenosti 62 cm a tapeta musí být zakrytá stěnou s odpovídajícím posunem 32 cm. Bohužel bude velká část role řezána a nepoužitelná, musí být zakoupena alespoň jedna další role.

 

TAPETOVÁNÍ: APLIKACE TAPET

Většina tapet má podložku z papíru nebo netkaného materiálu. Podkladový materiál tapety je rozhodující pro správnou instalaci nové tapety, protože u papírové tapety musí být lepidlo naneseno na zadní stranu tapety, zatímco u netkané tapety musí být pasta nanesena na zeď. Při výběru tapety je vždy nejlepší zkontrolovat její specifikace. Přestože aplikace papírové tapety na zeď je o něco složitější než v případě netkané tapety, papírová tapeta přesvědčí svou nízkou cenou, vysokou prodyšností a ekologickou šetrností.

 

NETKANÉ TAPETY: TAPETOVÁNÍ NIKDY NEBYLO SNAZŠÍ

V případě netkané tapety můžete těžit z výhody, že můžete nanést lepidlo přímo na zeď a ušetřit si tak potíže s nastavením tapet. Pomocí nástrojů (např. štětce) rozložte lepidlo na zeď co nejrovnoměrněji. Nalepte pastu na celý povrch stěny, aby předčasně nevyschla. Vezměte první proužek tapety a umístěte jej co nejblíže k okraji stěny a stropu.

Použijte štětec na tapety k vyhlazení tapety shora dolů proti zdi. Stejný postup opakujte s následujícími pruhy tapet a samozřejmě věnujte pozornost odpovídajícímu vzoru. Pokud se vzduchové bubliny vytvořily, vyhlaďte je válečkem. Případný přebytečný materiál lze čistě řezat nožem na okraji stěny.

 

PAPÍROVÉ TAPETY: ATRAKTIVNÍ ŘEŠENÍ STĚN

V případě papírových tapet, na rozdíl od netkaných tapet, musí být zadní strana tapety pokryta lepidlem a ponechána promočení asi na pět až dvanáct minut. Dávejte pozor na rovnoměrné rozložení lepidla štětcem na jednotlivých proužcích. Na jednotlivé proužky by mělo být naneseno přibližně stejné množství pasty.

Jakmile skončí doba namáčení, připojte horní část ke zdi. Jakmile vrchní část dobře přilne, rozložte také spodní část a vyhlaďte ji na hladko papírovým kartáčem shora dolů na zdi. Nejlepší je tapetovat jednotlivé proužky jeden po druhém, aby se nepřekrývaly. I zde můžete pomocí válečku provést drobné úpravy a přebytečnou tapetu na okraji stěny opatrně odříznout nožem.

Máte-li jakékoli dotazy nebo návrhy, neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím našeho kontaktního formuláře. Jsme samozřejmě k dispozici také na telefonu nebo e-mailu. Rádi o Vás uslyšíme.

 

Těšíme se na Vás u dalšího příspěvku, Váš BRICOFLOR Team!

Zpět k příspěvkům