Close icon

LINOLEUM NEBO PVC – KTERÉ PODLAHY JSOU VHODNÉ PRO KONKRÉTNÍ PROSTORY?

úterý 24. března 2020

Každý, kdo hledá flexibilní podlahovou krytinu, se rychle potýká s otázkou, jaký materiál si vybrat. Přestože většina lidí má jasno o tom, co je vinyl, odpověď není tak jasná u linolea a PVC. Abychom si mohli správně vybrat podlahu pro svůj další projekt renovace, shrnuli jsme níže rozdíly a oblasti použití dvou klasických podlah. Na konci tohoto článku byste tak měli mít jasno, zda použít linoleum nebo PVC.

 

OBSAH

  • Nejstarší flexibilní podlahová řešení - linoleum a PVC
  • Linoleum - udržitelná alternativa
      • Z čeho je klasická podlaha vyrobena?
  • PVC - robustní vzhled ve všech oblastech použití
      • Jak se skládá PVC?
        • PVC nebo CV podlaha - jaký je rozdíl?
      • Přímé srovnání - PVC nebo linoleum?
        • Kterou podlahu položit kam - oblasti použití klasických podlah

 

NEJNOVĚJŠÍ FLEXIBILNÍ PODLAHOVÁ ŘEŠENÍ - LINOLEUM NEBO PVC

Linoleum a PVC patří mezi nejstarší odolné podlahové krytiny a vždy byly silnými konkurenty. Zatímco linoleum bylo objeveno náhodou a po nějakou dobu vládlo trhu s podlahami, levnější PVC ho po určité době předstihlo. Díky různým vlastnostem se oba typy podlah etablovaly po celém světě a každého přesvědčily svými různými výhodami. Ti, kteří vždy přemýšleli, kde ve skutečnosti existuje rozdíl mezi linoleem a PVC a který materiál je nejlepší pro kterou oblast, najdou odpověď zde!

 

LINOLEUM - UDRŽITELNÁ ALTERNATIVA

Linoleum je materiál, který náhodou objevil anglický chemik a díky své přirozené skladbě je nyní populárnější než kdy jindy. Flexibilní krytina přesvědčí především svou udržitelností a trvanlivostí. Robustní materiál slibuje nejen mimořádně měkký vzhled, ale vyznačuje se také svou odolností. Obsažené pojivo Linoxyn také zajišťuje, že linoleum má přirozeně antistatické a antibakteriální vlastnosti, díky kterým je elastická podlaha obzvláště atraktivní pro citlivější oblasti. Při pokládce existují různé systémy, které také umožňují kutilům vytvářet podlahový obraz jako od profesionála. Ať už ve formě rolí nebo dlaždic a prken s jednoduchým zámkovým mechanismem, linoleum lze pokládat v žádném okamžiku a nabízí okamžitě stabilní podložku pro širokou škálu nábytkových potřeb.

Forbo Marmoleum Modular Textura "te3573 trace of nature" (100 x 25 cm)

Jedním z odborníků na linoleum je výrobce značky Forbo. Kromě širokého výběru podlahových krytin nabízí společnost Forbo také možnost použít linoleum pro přepracování vašeho nábytku a stěn. S kolekcí Forbo Desktop Linoleum Collection můžete transformovat své šatní skříně, dveře, vypínače nebo displeje do zcela nových designových kousků a přizpůsobit je podle svého individuálního vkusu. S praktickým linoleem mohou být celé prostory nejen vizuálně, ale také materiálně vylepšeny díky robustním vlastnostem materiálu. Linoleum společnosti Forbo vám dává šanci nechat vaši kreativitu volně plynout.

 

PROČ JE LINOLEUM KLASIKOU?

Linoleum se skládá hlavně z přírodních materiálů. Kombinace lněného oleje, korkové mouky, jutové tkaniny, vápence, přírodní pryskyřice a pigmentů zajišťuje udržitelný vzhled téměř ve všech oblastech. Většina linoleových podlah je zcela biologicky rozložitelná a nabízí dobrou příležitost k trvalému zlepšení vnitřního klimatu. Tento výčet surovin také dělá linoleum zajímavým pro širokou škálu obchodů, protože nelze očekávat žádné škodlivé emise nebo účinky na lidi a životní prostředí.

 

PVC - ROBUSTNÍ VZHLED VE VŠECH OBLASTECH

Gerflor Texline "1893 Harbor Blue"

Stejně jako linoleum je PVC jednou z elastických podlahových krytin. Praktický materiál se kromě výroby podlah používá i v mnoha dalších oblastech. Používá se například k výrobě okenních profilů, potrubí nebo izolace kabelů. PVC má jako podlaha řadu výhod, což mu dává výhodu oproti jiným podlahovým krytinám. PVC podlahy jsou obzvláště odolné a vydrží i ty nejtěžší zátěže. V závislosti na PVC nezanechává ani použití těžkých strojů na měkkém materiálu žádné poškození, takže povrch, který je stejně dobrý jako nový, zůstane zachován i po letech používání. Kromě toho je poměrně snadné podlahu položit. Obvykle se dodává jako role, PVC lze snadno pokládat volně na určitý počet metrů čtverečních nebo lepit po celé ploše.

Na rozdíl od mnoha jiných podlah může být PVC velmi dobře zbarveno. Konstrukční spektrum pružné krytiny je proto téměř nekonečné. V našem internetovém obchodě BRICOFLOR najdete PVC podlahy s dřevěným vzhledem i PVC s dlaždičkovým designem, aby vám byla poskytnuta ještě širší škála vzorů pro vaše prostory. PVC je zastoupeno mnoha známými výrobci. Díky mnoha různým kolekcím vám podlaha z Gerflor PVC dává možnost uvést své pokoje do zcela nového světla.

 

Z ČEHO JE PVC SLOŽENO?

PVC je syntetický produkt, který je vyroben z plastu. Hlavní složkou je tzv. polyvinylchlorid. Vlastně tvrdý a křehký materiál získává svou charakteristickou elasticitu přidáním různých změkčovadel. V dřívější době byly pro pružnost podlahy používány zejména škodlivé látky, dnes se kvůli přísným evropským směrnicím firmy zaměřují především na alternativní změkčovadla. Ty již nelze srovnávat s tehdejšími materiály, jelikož nemají negativní dopad na vnitřní klima nebo na zdravý život.

Gerflor Texline "1956 Provence Ocre"

PVC nebo CV podlaha - jaký je rozdíl?

Každý, kdo hledá PVC podlahu, se dříve nebo později setká s termínem CV podlaha. I když si mnozí myslí, že se jedná o zcela odlišný produkt, pojmy lze použít téměř synonymně. CV guma je také PVC, ale vyznačuje se mírným rozdílem od svého tradičního jmenovce. Zatímco PVC je primárně název materiálu, CV podlaha popisuje speciální strukturu podlahy: pěnový vinyl („polstrovaný vinyl“).

 

PŘÍMÉ SROVNÁNÍ - LINOLEUM NEBO PVC?

Co byste měli dělat, pokud si chcete vybrat elastické řešení podlahy? Hlavní rozdíl mezi těmito dvěma podlahovými krytinami je jejich materiálové složení. Zatímco linoleum je zcela přírodní produkt, PVC je vyrobeno ze syntetických plastů a změkčovadel. Oba výrobky jsou extrémně robustní a mají měkké a teplé vlastnosti pro vaše nohy. Kromě toho mohou být instalovány rychle a snadno a lze je snadno kombinovat s podlahovým vytápěním. Na rozdíl od linolea je PVC často o něco levnější a v závislosti na výrobci není o nic méně kvalitní. Na druhé straně je linoleum v ekologickém předstihu. Přírodní produkt je výrazně udržitelnější než PVC, i když výrobci PVC také chtějí neustále zlepšovat environmentální vlastnosti výroby a materiálů.

 

KDE PODLAHY VYUŽÍT - OBLASTI POUŽITÍ KLASICKÝCH PODLAH

Gerflor Texline HQR "1983 Walden White"

Jedním z nejdůležitějších kritérií pro výběr - linoleum nebo PVC - jsou jejich oblasti použití. Podlahová krytina by měla být vždy schopna vyrovnat se s konkrétními okolnostmi povrchu a také by měla být schopna odolat neočekávanému zatížení. I zde jsou tato dvě elastická podlahová řešení velmi podobná. PVC i linoleum mohou být díky své obrovské trvanlivosti instalovány téměř ve všech oblastech. V případě linolea se vyplatí, aby se v oblastech s vysokým provozem zajistilo, že materiál je poněkud silnější (3,2 - 4 mm). Kromě toho by linoleum nemělo být instalováno ve vlhkých místnostech, v tomto případě se vyplatí použít PVC. Po lepení na celou plochu je vodotěsné a lze jej bez problémů používat v koupelně nebo kuchyni.

 

 

 

Už jste se rozhodli pro jednu ze dvou klasických podlaží a nemůžete se dočkat, až si projdete různé výrobce? Pak se nechte inspirovat v našem internetovém obchodě BRICOFLOR a využijte příležitosti, abyste se přesvědčili o výhodách PVC a linolea!

Máte-li jakékoli dotazy nebo návrhy, neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím našeho kontaktního formuláře. Jsme samozřejmě k dispozici také na telefonu nebo e-mailu. Rádi o Vás uslyšíme.

 

Těšíme se na Vás u dalšího příspěvku, Váš BRICOFLOR team!

Zpět k příspěvkům