Close icon

Pokládka podlahy: Jak položit plovoucí podlahu?

pondělí 28. května 2018

 

Způsob, jakým se pokládá podlaha, se liší v závislosti na produktu. Vinylové podlahy se rozdělují do čtyř kategorií – pokládka na „klik“, samolepicí, samoležící a lepená pokládka. U každého typu však platí, že krabice s podlahou je neprve nutné umístit do místnosti (ideálně 48 hodin), kde bude později položena, aby se aklimatizovala. V tomto protoru by měla být vlhkost mezi 40 a 70 procenty. Bližší detaily jak položit podlahu najdete níže v tomto příspěvku.

JAK NA PODLAHU

Dále je velmi důležité, abyste si řádně upravili podložení. To znamená, že před pokládkou musí být rovné, čisté a suché. Zem tedy zameťte a vysajte. Jakékoli nerovnosti zarovnejte, a pokud jste starou podlahu čistili na mokro, počkejte, než bude úplně suchá. Pro položení vinylové plovoucí podlahy není vyžadováno žádné speciální podložení, pokud tyto atributy zvládnete zajistit. Můžete tak realizovat pokládání podlahy na starou podlahu, lino, beton, parkety nebo keramickou dlažbu.

 

VINYL S CLICK SYSTÉMEM

Jedná se asi o nejznámější variantu. Tento systém instalace funguje prakticky úplně stejně jako u standardních laminátových podlah. Jednotlivá prkna zakliknete k sobě a máte hotovo. Výrobci se stále snaží, aby konečný uživatel měl co nejméně a co nejsnadnější práci při pokládce, a proto zkoumají možnosti, jak tento zaklikávací systém ještě zjednodušit.

Gerflor Senso Lock 20 "0672 Stone 1"

Nedávným objevem vertikálního systému zaklikávání pomocí pera a drážky to dokázali. Jednoduchý způsob zajišťuje nenáročnou manipulaci s díly a přitom silnější spojení, než kdy dřív. Tento spoj je extrémně robustní, díky čemuž se protahuje také životnost podlahy. Rychlý a pevný systém pokládky se osvědčil v domácnostech, stejně jako komerčních a průmyslových objektech. Obecně se tak dá říct, že click systém je vhodný prakticky pro každou aplikaci, jediným slabým bodem je mírně vyšší konstrukce, která může být překážkou okamžité renovace. Lze si však pomoct odstraněním stávající staré podlahy nebo upravením výšky dveří.

V neposlední řadě je rozhodně příjemnou zprávou pro všechny, že s vinylovou podlahou s click systémem ušetříte peníze. K instalaci totiž nepotřebujete žádné lepidlo, extra materiál nebo pokladače. Vše zvládnete sami, struktura vinylové podlahy už poté sama zajistí bezpečnou přilnavost a pevnost ve srovnání s masivní dřevěnou podlahou. K nejlepšímu možnému výsledku vždy doporučujeme držet se pokynů výrobce, které obdržíte s každou objednávkou.

 

 SAMOLEPICÍ VINYL

Tarkett Starfloor Ceramic "5926004 Sandstone Black"

Tento druh vinylové podlahy je předurčen pro obytné prostory. Zadní strana podlahy je opatřena odstranitelnou fólií, která chrání lepicí vrstvu před nečistotami. Při pokládání tedy stačí jen strhnout fólii a přilepit podlahu k podkladu. Přilepený dílec ještě přitlačte k podlaze od středu k okrajům.

Snadnější a rychlejší pokládka neexistuje. Lepicí zadní strana zajišťuje vynikající přilnavost k podložce. Podlaha je navíc pochozí ihned po dokončení celého pokoje. Díky těmto inovativním produktům je možné zvládnout rekonstrukci se samolepicí vinylovou podlahou bez problémů. Kromě toho, že se jedná o časově nenáročnou variantu, ušetříte. Jedná se zpravila o vinyl za nejnižší cenu. Samolepicí systém instalace zvládnete bez speciálního nářadí, jakékokoli dalšího pojiva i podlaháře.

SAMOLEŽÍCÍ VINYL

Loose-lay vinylové podlahy těží z nejnovější a nejvíc inovativní instalační technologie. Dá se říct, že tento systém využívá zákonů fyziky k tomu, aby zůstal na místě určitě bez jakýchkoli pomůcek či obavy, že bude „plavat“. Zadní strana každého kusu podlahy je pokryta speciálním materiálem, který má velmi vysoký koeficitent tření. Díky tomuto tření je podlaze následně zajištěno pevné spojení vespod. Spojení je dokonce tak silné, že prakticky není možné rozlišit podlahu, která je lepená a která využívá loose-lay systém.

Gerflor Creation 55 X´Press "0500 Anathema"

Konstrukce samoležícího vinylu je těžší a pevnější, než tomu je u lepené podlahy, což garantuje stabilitu a neovlivnitelnost teplotními či vlhkostními výkyvy. To zajišťuje, že se nemusíte obávat zvětšujících se mezer mezi podlahou a stěnami. Další předností pak je jednoduché odstraňování podlahy. Zatímco lepený vinyl i jiné systémy za sebou nechávají zbytky z lepidla nebo syntetického pojiva, a pro vyjmutí jednoho dílce je nutné odstranit celou řadu, samoležící dílce nezanechávají žádné nečistoty, a jsou odjímatelné po kusech. Uvolní se po určitém zatlačení.

V tomto případě tedy nemusíte strhávat žádnou fólii, ani nic lepit nebo zaklikávat. Podlahu položíte přesně podle návodu, ta díky své vlastní tíze zůstane na místě, kde ji chcete mít. Vše tedy máte rychle vyřešené a své místnosti můžete zase používat, jak jste zvyklí.

LEPENÝ VINYL

Tarkett iD Inspiration 40 "Modern Oak Beige"

Lepené vinylové podlahy mohou být obvykle použity ve všech oblastech, ale obzvláště vhodné jsou pro komerční a průmyslové použití. Zvláštní pozornost si zaslouží, že snesou vysoké zatížení. Pokud tedy budete rekonstruovat větší prostor s intenzivním provozem, měli byste zvolit lepenou pokládku.

Zde je důležité zdůraznit, že vinyl by měli pokládat podlaháři a specialisté. Pokud je totiž instalována nesprávně, může docházet k uvolnění a deformacím. Pokud s pokládkou lepené podlahy už máte zkušenost, měli byste dbát zvýšený pozor na instrukce od výrobce. Budete také kromě podlahy potřebovat speciální lepidlo a těžký válec na vyhlazování a upevnění dílců. Pokud máte vše připraveno, pojivo můžete nanést na nachystané podložení a vinylové dlaždice/prkna pokládat těsně vedle sebe. Po zaschnutí lepidla už jednotlivé díly nebudou klouzat ani se jinak hýbat. Jakmile je tedy instalace u konce a podlaha kompletně suchá, lepený vinyl Vám zaručí dlouhou životnost a stabilitu i při vysokém zatížení. Jedná se o voděodolnou variantu, u níž je ještě víc na místě přísloví: „Dvakrát měř, jednou řež.“.

 

 

Věříme, že náš blogový příspěvek na téma jak položit plovoucí podlahu Vám pomohl ujasnit si, který typ pokládky je vhodný, pro jakou příležitost, jaké jsou výhody jednotlivých systému, a Vás tak čeká příjemné a nenáročné pokládání podlahy. V našem online obchodě najdete spoustu kolekcí z dílny Gerflor nebo Tarkett, které nabízí všechny zmíněné typy pokládky a také výběrový design. Přesvědčte se sami, prohlédněte si všechny naše produkty a zvolte si ten pravý pro Vás.

Máte-li jakékoli dotazy nebo návrhy, neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím našeho kontaktního formuláře. Jsme samozřejmě k dispozici také na telefonu nebo e-mailu. Rádi o Vás uslyšíme.

Těšíme se na Vás u dalšího příspěvku, Váš BRICOFLOR team!

Zpět k příspěvkům