Close icon

POKLÁDÁNÍ LAMINÁTU – TADY JSOU NAŠE TIPY, KTERÉ VÁM POMOHOU

pondělí 16. srpna 2021

Pravděpodobně jednou z nejčastěji kladených otázek po nákupu laminátu je: „Jak to vlastně položím?“ V tomto článku jsme pro Vás shrnuli nejběžnější možnosti pokládání laminátu ve formě plánovače instalace této podlahoviny.

MOŽNOSTI VZHLEDU PRO POKLÁDÁNÍ LAMINÁTU

S různými směry pokládky laminátu nebo zarovnáním laminátových panelů můžete dosáhnout vzrušujících vizuálních efektů a ovlivnit efekt místnosti. S určitými technikami montáže můžete zúžit mezery nebo je naopak vizuálně roztáhnout. Tímto způsobem můžete vizuálně vylepšit místnosti, které byly nepříznivě řezány. Odborníci zdůrazňují, že důležité parametry následné podlahy, jako je trvanlivost, životnost a vizuální efekt, mohou do značné míry záviset na zvoleném směru pokládky laminátu.

 

POKLÁDÁNÍ LAMINÁTU - V JAKÉM SMĚRU - SVISLÉ, VODOROVNÉ NEBO DIAGONÁLNÍ?

SVISLÁ MONTÁŽ

Opticky rozšiřte místnost upřednostněním svislého směru pokládky laminátu. Pro tuto podlahu se nejlépe hodí velkoformátová, široká, bezešvá prkna. Chtěli byste posílit optický dojem v podélném směru? Poté zkombinujte světlou podlahu s tmavšími stěnami, aby místnost získala větší hloubku. Vezměte prosím na vědomí, že pokud je místnost dlouhá a úzká, dodatečné vytvoření paralelních prken opticky prodlouží délku a naruší symetrii.

 

VODOROVNÁ MONTÁŽ

Vodorovné pokládání laminátu v úzkých prostorech pomáhá tyto místnosti vizuálně zvětšit. Prkna položená po šířce s viditelným zkosením vizuálně rozšiřují povrch a pomáhají vyhnout se pocitu stísněného prostoru. Abyste zvýšili efekt optického zvětšení, nepoužívejte na podlahy a stěny tmavé barvy, protože díky nim bude místnost vypadat ještě užší.

DIAGONÁLNÍ MONTÁŽ

Pro nerozhodnuté stojí za zvážení možnost diagonálního pokládání. Tato technologie se často používá k rozdělení místnosti na dvě části a k ​​formování optické geometrie velkých prostor. Nejběžnější vzor pokládky 45 stupňů vypadá velmi působivě. Diagonální posunutí o 10 stupňů pomáhá vizuálně propojit dvě stěny z různých místností navzájem, aby místnost působila prostorněji a vzdušněji.

 

POKLÁDÁNÍ LAMINÁTU V ZÁVISLOSTI NA ORIENTACI SVĚTLA

POKLÁDKA LAMINÁTOVÉ PODLAHY VE SMĚRU SVĚTLA

Quick-Step Largo "LPU1284 Dub Přírodní lakovaný"

Existuje jedno pravidlo pro výběr směru pokládky laminátu: Pokuste se jej položit tak, aby světelný tok směřoval podél desky. To znamená, že pokud je v místnosti okno, krátká strana desky musí být otočena tak, aby světlo dopadalo podél dlouhé strany okna. Na čem je toto pravidlo založeno? S touto orientací vzhledem k oknu se světlo klouže po dlouhém spoji. To znamená, že působí dojmem pevného povlaku.

Výrobci a zkušení řemeslníci doporučují tuto speciální metodu jako nejoptimálnější řešení pro standardní byty. Položení laminátových prken směrem ke zdroji přirozeného světla Vám umožní vytvořit z laminátu souvislou masivní podlahu. S takovým obrazem podlahy v místnosti se vytvoří takzvaný „efekt nekonečných prken“. Lehké reliéfní struktury do toho nezasahují, naopak zdůrazňují zvláštní texturu podlahy a dodávají jí rustikální vzhled.

 

MONTÁŽ LAMINÁTU BĚŽNĚ K SMĚRU SVĚTLA

MeisterDesign Laminate LC 55 Risseiche Terra 6439

U této možnosti je podlaha instalována kolmo na okno podél dlouhé stěny. Je to skvělý způsob, jak vizuálně zvětšit místnost a také zdůraznit tento prostorový efekt. Světlo nejen zvýrazní spáry a strukturu lamel, ale také dodá podlahovému objemu a místnosti požadovanou živost a zvláštní kouzlo. Směr pokládky laminátových panelů je zpravidla kolmý na okno, což umožňuje dosáhnout optického prodloužení.

 

V souhrnu je třeba poznamenat, že volba směru laminátové podlahy závisí na vnějších charakteristikách místnosti. Orientace prken Vaší podlahy má zásadní vliv na celkový vzhled místnosti.

 

Doufáme, že jsme Vám poskytli několik návrhů na design Vašich prostor. Pokud stále hledáte vhodný laminát, možná by stálo za to mrknout se na náš sortiment. K dispozici je široká škála prvotřídních laminátových krytin, které přesvědčí jak vkusným designem, tak vynikajícími technickými údaji.

Máte-li jakékoli dotazy nebo návrhy, neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím našeho kontaktního formuláře. Jsme samozřejmě k dispozici také na telefonu nebo e-mailu. Rádi o Vás uslyšíme.

 

Těšíme se na Vás u dalšího příspěvku, Váš BRICOFLOR Team!

Zpět k příspěvkům