Close icon

LINOLEUM A LAMINÁT – SROVNÁNÍ DVOU MODERNÍCH PODLAHOVÝCH KRYTIN

pondělí 24. května 2021

Pokud chcete svůj byt nebo dům vybavit novou podlahovou krytinou, můžete si vybrat mezi širokou škálou produktů. K dispozici jsou také elastické podlahové krytiny, jako jsou designové vinylové podlahy, linoleum a korkové podlahy, stejně jako takzvané tvrdé podlahové krytiny, jako jsou parkety nebo laminát. A právě linoleum a laminát porovnáme podrobněji v rámci tohoto blogu.

Laminátová podlaha je v mnoha domácnostech stále číslo jedna, protože má atraktivní dřevěný vzhled, ale je levnější a snadněji se o ni pečuje než o skutečné parkety. Poslední dobou se navíc stále zvedá povědomí o ochraně životního prostředí a našem vlastním zdraví. Linoleum v této otázce nabízí ideální podmínky. Abychom Vám usnadnili rozhodování, rádi bychom Vám stručně vysvětlili výhody a nevýhody laminátových a linoleových podlah.

 

LINOLEUM A LAMINÁT V POROVNÁNÍ

Forbo Marmoleum Modular Lines "T5230 white wash" (100 x 25 cm)

Zatímco linoleum se skládá z více než 90% z obnovitelných surovin, jako je lněný olej, korek, juta, dřevěná mouka, stromová pryskyřice a vápencový prášek, které se hnětou na homogenní hmotu, která poté musí při tepelném zpracování zrát, laminátová podlaha je obvykle vícevrstvá konstrukce. Proto se linoleum mimo jiné vyznačuje také pružností, zatímco laminátová podlaha boduje značnou stabilitou.

 

Jádrem laminátu je takzvaná nosná deska HDF, která je částečně chráněna proti bobtnání, aby umožnila instalaci ve vlhkých místnostech a dodala podlaze větší stabilitu. Pryskyřicí impregnovaná vrstva kompenzuje napětí mezi nosnou vrstvou a vrstvou melaninu, což jsou otěruvzdorné, transparentní papírové pásy, které chrání horní dekorativní vrstvu před opotřebením.

 

Opticky vnímaná dekorativní vrstva je nakonec vysoce kvalitní potištěný dekorativní papír, který může vykazovat širokou škálu vzorů. V závislosti na třídě použití zajišťují další vrstvy zvýšenou odolnost. V zásadě platí, že čím vyšší je struktura produktu, tím je laminát odolnější. Pro obytné prostory obvykle stačí tloušťka okolo sedmi milimetrů.

 

ODOLNOST A SNADNÁ PÉČE: LINOLEUM A LAMINÁT A JEJICH VLASTNOSTI

Pokud se podíváte na linoleum a laminát ve vzájemném srovnání, upoutá pozornost zejména pružnost linolea. Linoleum v obytném prostoru může přesvědčit příjemným komfortem při chůzi, protože tato podlahová krytina je na rozdíl od laminátu šetrná ke spojům. Podlaha z linolea je přesto obzvláště odolná, a proto ji lze často použít v komerčních a někdy i průmyslových oblastech. Linoleum je protiskluzné, tepelně odolné, velmi snadno se udržuje a má velmi nízkou konstrukční výšku, takže se při pokládce nemusíte zabývat broušením dveří. Na rozdíl od laminátu, linoleum přirozeně snižuje kročejový hluk a je také vhodné pro pokládku na podlahové vytápění. Navíc se jedná o přírodní produkt.

 

Quick-Step Classic "CLM1405 Dub letitý světle šedý"

Při srovnání linolea a laminátu se však také jasně ukazuje, že linoleum není úplně vhodné pro instalaci v koupelně, jelikož samotné linoleum jako takové je poměrně citlivé na vlhkost. Laminátová podlaha je na tom o něco lépe, protože ji lze v případě potřeby instalovat také do koupelny. V některých kolekcích, jako je laminát Wineo 300, nyní najdete laminátové podlahy s technologií Aqua-Stop, která zabraňuje pronikání vlhkosti. V zásadě se ve srovnání s linoleem a laminátem vyznačuje laminátová podlaha velkým množstvím autentických dekorů. Díky zámkovému systému lze laminát snadno pokládat jako například laminát od BerryAlloc Smart 7, lze jej snadno odstranit a použít také v kombinaci s podlahovým vytápěním, snadno se čistí a často je k dispozici také s integrovanou kročejovou izolací.

 

LINOLEUM A LAMINÁT – SPOUSTA DEKORŮ PRO KAŽDÝ POKOJ

Forbo Impressa "ti9003 European walnut"

Při výběru podlahové krytiny pro Vaše pokoje hraje přirozeně rozhodující roli vzhled. Zejména v obývacím pokoji a ložnici by podlaha měla ideálně ladit se zařízením a přispívat k příjemné atmosféře. V těchto místnostech se stále častěji používají dřevěné podlahy a podlahové krytiny v dřevěné optice, které mají přirozeně teplý vzhled a jsou vhodné v různých organických nuancích pro každý životní styl. Nicméně dlaždice a kamenné dekory se stále více používají nejen v kuchyni a koupelně, ale také v obývacím pokoji nebo na chodbě.

 

ROZDÍLNOST LAMINÁTOVÝCH PODLAH: AUTENTICKÉ DEKORY PRO PŘIROZENĚ MODERNÍ OKOLÍ

Při srovnání linolea a laminátu boduje rozhodně laminátová podlaha z hlediska rozmanitosti dekorů. Své místo na laminátu si najdou nejen stylové dřevěné dekory, ale i vzhled dlaždic a vintage dekory. Například v kolekci Ter Hürne Classic Line najdete laminát s dubovým vzhledem a vintage laminát s dlaždičkovým vzhledem. Ti, kteří mají rádi něco rustikálnějšího a stylového, se mohou rozhodnout pro ořechový laminát nebo teakový laminát, jako je laminát BerryAlloc Ocean „62001250 Teak Brown“. Při srovnání linolea a laminátu budou mít zejména přátelé autentických dřevěných dekorů tendenci dát přednost laminátovým podlahám, protože dekorační vrstva umožňuje rozmanitý vzhled.

Ter Hürne Classic Line "Tile Georgetown T13"

BARVY A ŠIROKÉ MOŽNOSTI DESIGNU LINOLEA

Na rozdíl od laminátu boduje linoleum bohatým výběrem barev. Výrobci, jako je Forbo, se ve svých různých kolekcích spoléhají na velký výběr nejrůznějších nuancí, protože zejména linoleum v roli se stále častěji používá v komerčních oblastech, jako jsou školy nebo kanceláře. U podlah z linolea však existují také atraktivní dekory pro domácí oblast.

Podlahu z linolea se vzhledem dřeva lze nyní přiblížit přírodě, a je proto úžasně vhodná do obývacího pokoje. Od šedé podlahy po barevné, bílé a černé nuance, neboli pro každého něco. Ve srovnání linolea a laminátem má linoleum často jemně strukturovaný design, který připomíná kámen, jako je žula, teraco nebo beton, ale přesto zaujme svou hladkou a snadno udržovatelnou strukturou.

 

LINOLEUM A LAMINÁT: TOTO JSOU HLAVNÍ ROZDÍLY

BerryAlloc Original HPL "62001359 Dub olejovaný bílý"

Při srovnání linolea a laminátu není tolik rozdílů v instalaci, jak si možná myslíte. Ačkoliv linoleum je většinou nabízeno jako zboží v roli v šířce dvou metrů, je zde také zámkové linoleum, jako například kolekce Forbo Marmoleum Click, které se pokládá stejně snadno jako stylový zámkový laminát od společnosti BerryAlloc Original HPL a je také vhodné pro individuální barevné kombinace.

 

Avšak zejména při pokládání v koupelně by mělo být linoleum rozhodně lepeno po celé ploše. Pokud jde o lepení, je rozdíl mezi linoleem a laminátem zřejmý: laminátová podlaha je obvykle k dispozici ve formátu prken, zatímco linoleum je k dispozici v roli. To musí být položeno velmi přesně, abyste dosáhli ideálního výsledku. Ve srovnání s laminátem však linoleová podlaha při správné instalaci nabízí velmi rovný povrch, který může být v závislosti na produktu dokonce dezinfikován, a proto je obzvláště hygienický.

 

ZA LEPŠÍ SVĚT: TYTO VÝHODY NABÍZÍ LINOLEUM A LAMINÁT V PODMÍNKÁCH OCHRANY ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ A ZDRAVÍ

Forbo Marmoleum Modular "te3746 Newfoundland slate" (50 x 50 cm)

Pokud jde o ochranu životního prostředí a kompatibilitu se zdravím, je linoelum s korkovou podlahou o hodně napřed. Porovnání linolea a laminátu ukazuje, že podlahy z linolea, z nichž některé jsou dokonce deklarovány jako organické, jsou z velké části vyrobeny z obnovitelných surovin, které mohou během růstu vázat CO₂. Výroba linoleových krytin je navíc velmi efektivní z hlediska zdrojů. Lino je obvykle také biologicky odbouratelné. Navíc je linoleum zdravotně nezávadné, protože neobsahuje škodlivá změkčovadla a znečišťující látky a může bodovat svou přirozeností.

 

Máte-li jakékoli dotazy nebo návrhy, neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím našeho kontaktního formuláře. Jsme samozřejmě k dispozici také na telefonu nebo e-mailu. Rádi o Vás uslyšíme.

 

Těšíme se na Vás u dalšího příspěvku, Váš BRICOFLOR Team!

Zpět k příspěvkům