Close icon

VÝHODY A NEVÝHODY – VINYLOVÁ PODLAHA VS LAMINÁTOVÁ PODLAHA

pondělí 25. ledna 2021

Co dělat, pokud hledáte nákladově efektivní podlahu, o kterou se snadno postaráte? Dřevo může být náročné na údržbu, pokládka a oprava dlaždic je náročná a oba tyto materiály jsou drahé - takže nepřicházejí v úvahu. Alternativně stojí za zvážení vinylová podlaha a laminátová podlaha.

Pokud jste provedli nějaké předběžné prozkoumání, možná víte, že výhody vinylu a laminátu mohou ztěžovat výběr mezi nimi. Pokud se ale podíváte blíže, zjistíte, že jeden může být pro Váš domov vhodnější než druhý. Pomáhá také něco vědět o nevýhodách těchto možností podlah.

Nyní Vám představíme výhody a nevýhody, kterými disponuje vinylová podlaha a laminátová podlaha, abyste mohli udělat nejlepší rozhodnutí pro svůj domov.

VINYLOVÁ PODLAHA – ZÁKLADNÍ INFORMACE, KTERÉ MUSÍTE VĚDĚT

Vinylová podlaha, vyrobená z jednoho z nejuniverzálnějších plastů na světě, je k dispozici v různých barvách a designech. Některé typy jsou zcela vodotěsné, což z nich dělá oblíbenou volbu do koupelen, kuchyní a suterénů – obecně do vlhkých prostor. Je to také dobrá volba pro přístřešky a letní domy. Vinylové podlahy s tuhým jádrem nebo kompozitem z kamenného plastu, vinyl z dřevěného plastu a vinylová prkna jsou tři nejběžnější možnosti.

Waldo Semon vytvořil vinyl, známý také jako polyvinylchlorid (PVC), ve 20. letech 20. století. Často se používá k výrobě předmětů, jako jsou podpatky obuvi, golfové míčky, přilnavá fólie, hračky a části vybavení automobilu.

VÝHODY VINYLOVÉ PODLAHY

Estetická přitažlivost: Bývaly doby, kdy to nebyla nutně nejatraktivnější varianta, ale nyní existují vinylové podlahy, které mají barvu a strukturu velmi podobnou přírodním materiálům, jako je kámen a dřevo.

Nekomplikovaná údržba: Voděodolný typ vinylu se silnou nášlapnou vrstvou je skvělou kombinací pro podlahovou variantu, která nevyžaduje přílišnou údržbu. Obvykle stačí běžný vlhký mop a občasné vakuum.

Pohodlí pod nohama: Ve srovnání s podlahami ze dřeva, kamene nebo dlaždic, je vinylová podlaha měkčí pod nohama, což znamená, že je pohodlnější, když potřebujete chvíli stát.

Snadná instalace: Vinyl se obvykle dodává ve formě dlaždic nebo prken, což usnadňuje instalaci bez pomoci odborníka.

Vodotěsnost: Některé typy podlah z vinylu jsou zcela vodotěsné. Existují různé třídy vinylu vhodné pro různé oblasti v domácnosti.

 

NĚKTERÉ NEVÝHODY  - VINYLOVÁ PODLAHA

Vyšší cena: Kvalitní vinylová podlaha je jednou z dražších možností podlah.

Levný vinyl nevydrží: Výrobky nízké kvality jsou náchylné k otěru a poškrábání (a to i s průměrnou frekventovaností domácnosti).

Nejedná se o dřevo nebo kámen: Kvalitnější možnosti této podlahy mohou vypadat jako dřevo nebo kámen, ale jejich struktura je jiná. Textura zůstává vinylová, bez ohledu na to, jak přesvědčivý je její vzhled.

 

LAMINÁTOVÉ PODLAHY – ZÁKLADY, KTERÉ BYSTE MĚLI ZNÁT

Švédská společnost s názvem Perstorp použila při výrobě laminátových podlah v roce 1977 produkty z dřevěného odpadu, chemikálie, tlak a teplo. Přestože dříve se jednalo pouze o okrajovou podlahu, kterou si lidé kupovali pouze tehdy, kdy chtěli co nejvíce ušetřit, dnes již zdobí interiéry i mnoha lidí na peníze nehledících. Je to stále jeden z nejlepších nákupů vhodných pro rozpočet, ovšem dnes dostáváte za své peníze lepší produkt.

Laminátová podlaha se vyrábí zakrytím dřevotřískové desky dřevěnou „obrazovou“ vrstvou a čirou vrstvou proti otěru. Výrobek je vhodný do místností, kde nebude pravidelně nebo dlouhodobě vystaven vlhkosti, do koupelny tedy vhodný není.

 

VÝHODY LAMINÁTOVÉ PODLAHY

Vypadá atraktivně: „Obrazová“ vrstva umožňuje výrobcům vyrábět laminátové podlahy v různých stylech a barvách, z nichž mnohé připomínají tvrdé dřevo nebo kámen. Některé jsou strukturované a jiné hladké.

Odolnost: Kvalitní laminátové výrobky jsou odolné v běžném domácím provozu, i když obecně nejsou tak odolné jako vinyl. Otěrová vrstva použitá u dobré laminátové podlahy je obvykle odolná proti promáčknutí, znečištění, poškrábání a jinému opotřebení.

Snadná instalace: Stejně jako u většiny možností vinylových podlah můžete i laminátovou podlahu instalovat stejně snadno jako plovoucí podlahu, která se pro zajištění bezpečnosti spoléhá pouze na svůj vzájemně propojený design.

Není třeba voskování: Laminát se snadno udržuje čistý i s malým úsilím za použití kbelíku a mopu. Na rozdíl od podlahových desek z tvrdého dřeva není třeba laminát voskovat.

Kompatibilní s podlahovými topnými systémy: Na rozdíl od několika dalších možností můžete laminátové podlahy instalovat na sálavé topné systémy, aniž byste se museli starat o jejich pokřivení.

Vážně přátelské k rozpočtu: Tato možnost je opravdu přátelská, co se týče peněžních možností.

Je to pohodlné: Stejně jako vinyl, i laminátové podlahy jsou pod nohama měkčí než podlahy z tvrdého dřeva nebo kamene. A jsou ještě lepší, když Vaše podlaha obsahuje podložku. To znamená, že na laminátu se cítíte tepleji než na vinylu.

Nové výrobky mohou odolat lokální vlhkosti: Díky pokroku ve výrobě laminátových podlah nabízí většina nových produktů určitou odolnost vůči lokální vlhkosti.

NEVÝHODY LAMINÁTOVÉ PODLAHY

Může být hlučný: Špatně instalované laminátové podlahy mohou být hlučné. Spíše než „teplý“ zvuk, který můžete slyšet, když šlapete na podlahu z tvrdého dřeva, může produkt znít dutě, ne-li trochu drsně.

Špatná odolnost proti vodě: Laminátová podlaha nezvládá dobře vlhkost, a to není přehnané. Navzdory tomu, že některé novější výrobky mají lepší odolnost vůči lokální vlhkosti, může je stání v kalužích s vodou nenávratně poškodit. Pokud má Váš podklad problém s vlhkostí, musíte před pokládkou podlahy nainstalovat podložku a parotěsnou zábranu, kterou byste měli lepit. Vyhněte se pokládce laminátových podlah v koupelně a suterénu.

Vyměňte po 10 letech: Většinu laminátových podlah budete muset vyměnit zhruba 10 let po jejich instalaci.

 

UDĚLEJTE NEJLEPŠÍ ROZHODNUTÍ  - VINYLOVÁ PODLAHA VS. LAMINÁT

Pokud vystavení vlhkosti není problémem, může být neuvěřitelně obtížné vybrat si mezi vinylovou a laminátovou podlahou. Následující body mohou pomoci:

Šetrnost k životnímu prostředí: Najdete ekologicky šetrnější verze obou možností podlah. Vyberte si laminát se statusem LEED MR4c 4.1-4.2 (recyklovaný obsah) nebo vinyl s kreditem LEED pro materiál s nízkými emisemi.

Cena: I když mezi cenami vinylu a laminátu není velký rozdíl, ceny laminátu bývají o něco levnější, i když podlaha nevydrží tak dlouho, jako vinylová.

Snadná instalace a údržba: Pokud Váš projekt podlahy nevyžaduje různé podkladové vrstvy, instalace vinylu a laminátu se snadno provádí a vyžaduje jen minimální údržbu.

Pokud je styl nebo vzhled podlahy důležitější než její schopnost odolávat vlhkosti, nebo pokud Vám jde spíše o pohodlí než o životnost, zvažte výběr laminátu. Pokud chcete podlahu, která je vodotěsná a trvanlivá, zvolte vinyl, který obvykle vydrží dvakrát déle než laminát.

 

Nyní, když znáte výhody a nevýhody těchto dvou možností, můžete se lépe rozhodnout pro podlahu do svého domova.

 

Máte-li jakékoli dotazy nebo návrhy, neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím našeho kontaktního formuláře. Jsme samozřejmě k dispozici také na telefonu nebo e-mailu. Rádi o Vás uslyšíme.

 

Těšíme se na Vás u dalšího příspěvku, Váš BRICOFLOR Team!

Zpět k příspěvkům