Close icon

POKLÁDÁNÍ NOVÝCH PODLAH NA DLAŽBU: TIPY A TRIKY OD PROFESIONÁLŮ

pondělí 26. října 2020

Pohráváte si s myšlenkou pokládání nové podlahové krytiny na starou dlážděnou podlahu a nevíte, jak postupovat? V dnešním příspěvku na blogu použijeme tři nejběžnější skupiny podlahových krytin k vysvětlení, co byste měli vzít v úvahu při přepracování podlahy ve Vaší domácnosti.

SPRÁVNÁ PŘÍPRAVA DLAŽBY JAKO POVRCHU K POKLÁDÁNÍ

Gerflor Senso Clic Premium 0286 Sunny White

Tento problém znají zejména nájemníci stěhující se do nového bytu: V krásném, čerstvě vymalovaném bytě často narazíte na starou nevzhlednou dlážděnou podlahu. Její odstranění obvykle není pro pronajímatele možné, a proto je alternativou položit na stávající dlaždice tvrdé podlahové krytiny. Těmi jsou parkety nebo laminát, stejně jako je možné použít elastické designové podlahové krytiny. Správná příprava dlažby jako podkladu je nezbytná pro krásný a dlouhodobý výsledek.

Nejprve je třeba si povšimnout výšky požadované konstrukce podlahy. Podlaha s novou krytinou nesmí být příliš vysoká, jinak by došlo k narušení podlahy, zejména v oblasti dveří, ale i na jiných místech v místnosti. Pokud například zjistíte, že mezi otevíracími dveřmi a novou podlahou není dostatek místa, je odstranění staré dlaždice často jedinou možností, jak zajistit správnou výšku.

V ideálním případě by podkladová deska měla být rovná a bez výškových rozdílů mezi jednotlivými dlaždicemi. Je proto nezbytné zkontrolovat rovnost staré krytiny. Pro dokonalý výsledek nesmí nerovnosti dlaždic překročit 5 mm a výškový rozdíl jednotlivých dlaždic nesmí překročit 2 mm. Pokud zjistíte praskliny ve spárách, obvykle to znamená nedostatek dilatačních spár nebo vadný potěr. Trhliny můžete snadno utěsnit pryskyřicí pro větší pevnost. Možné nerovnosti můžete vyrovnat pomocí izolačních podložek nebo vyplněním. Bezprostředně před pokládkou musí být staré dlaždice pečlivě očištěny a odstraněny veškeré nečistoty, prach nebo jiné zbytky.

 

POKLÁDEJTE VINYLOVÉ PODLAHY ROVNOU NA DLAŽDICE

Gerflor Senso Clic Premium "0397 Night Slate"

Lepené vinylové podlahy, zámkové vinylové podlahy a PVC podlahy jsou velmi vhodné pro pokládku na staré podklady. Předem je ale třeba připravit různé přípravky, aby se předešlo jakýmkoli rizikům. Celý elastický vinyl je přilepen přímo k podkladu, což slibuje vynikající stabilitu a robustnost. Před pokládkou lepeného vinylu vyžaduje podklad stabilní a hladkou vrstvu plniva, aby struktura dlaždic a spáry nebyly plné nerovností. Tato podlahová krytina zpravidla v kombinaci s výplňovou vrstvou dosahuje maximální výšky pěti až osmi mm, takže dveře by se v případě nouze musely brousit pouze na minimum.

Na rozdíl od instalované lepené vinylové podlahy má zámkový vinyl tloušťku 8 až 12 mm a pokládá se plovoucím způsobem na pěnový podklad nebo na izolaci proti kročejovému hluku přes dlaždice. To znamená, že hotová konstrukce může dosáhnout celkové výšky přes 15 mm a například narušit otevírání dveří v místnosti. Mezi další nevýhody plovoucí instalace vinylu na dlaždice patří možné tahání podlahy pod kolísající vlhkostí nebo velké teplotní rozdíly. Stejně tak i možná nestabilita na nerovných místech v podlaze. Při pokládání vinylu musíte také myslet na dilatační spáry, protože elastické podlahové krytiny mají tendenci se rozpínat a mohou se vydouvat nebo dokonce trhat, pokud není dostatečná vůle. Malý tip: Pokud byste se měli rozhodnout proti izolační podložce v souvislosti s plovoucím vinylovým pokládáním, pak po vyrovnání podpovrchové vrstvy můžete pro větší stabilitu nanést tenkou PE fólii o tloušťce asi 0,2 milimetru.

 

POKLÁDÁNÍ PARKET NA DLAŽDICE JEDNODUŠE

Dřevěné podlahové desky, ať už jsou to masivní parkety nebo prefabrikované parkety, jsou vhodné také pro pokládku na staré dlaždice. Nejdůležitějším krokem je i zde vhodná příprava podkladu. Nejprve úplně odstraňte všechny zbytky lepidla a jiné nečistoty z dlaždic, důkladně očistěte podklad od nečistot a prachu, pečlivě zkontrolujte podklad a poté dlaždicím poskytněte dvousložkový základní nátěr z epoxidové pryskyřice.

Ter Hürne Satin Elements Collection "Dub Design Mlhavě Šedý U05"

Odborníci doporučují celoplošné lepení plovoucí instalace, protože přímé připojení nevyžaduje žádné další použití izolace proti kročejovému hluku, je bezpečná pro chůzi a také snižuje hluk při chůzi. U dubových parket se vždy rozhodnete správně, protože toto dřevo má relativně nízké bobtnání a smršťování, a proto je robustnější a odolnější. Na rozdíl od plovoucí instalace „cvakacích“ parket eliminuje celoplošné lepení s obkladem dlaždice potřebu parozábrany. To znamená, že celá konstrukce je méně vysoká, podobně jako v případě lepeného vinylu. Kromě toho není vhodné pokládat parkety volně na dlaždice s podlahovým vytápěním, protože všechny další vrstvy mají silný tepelně izolační účinek a snižují tepelnou vodivost Vaší nové dřevěné podlahy. Existuje také možné riziko plísní proti pokládání plovoucích parket na dlaždice, protože kondenzace z vysoké vlhkosti vzduchu, která se usazuje na studené dřevěné podlaze, může prosakovat parketovou podlahou a vést k tvorbě plísní mezi volně položenou podlahou a dlaždicí.

Máte-li jakékoli dotazy nebo návrhy, neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím našeho kontaktního formuláře. Jsme samozřejmě k dispozici také na telefonu nebo e-mailu. Rádi o Vás uslyšíme.

 

Těšíme se na Vás u dalšího příspěvku, Váš BRICOFLOR Team!

Zpět k příspěvkům