SALE: Až 70% sleva na mnoho kategorií!

Unfortunately, we are currently experiencing technical problems with our product pages. We are working on a fix, we estimate that it will be fixed by 17:00.

Close icon

TEPLÁ PODLAHA PRO DOMÁCÍ POHODLÍ – CO ZNAMENÁ TENTO TERMÍN

středa 1. dubna 2020

Pro ty, kteří nevědí: Probíhají-li renovační práce, lidé často váhají, který typ podlahy položit do konkrétních místností. V této souvislosti je vítána každá rada: Důležité je, aby se na dané podlaze ideálně cítily Vaše nohy. Ale co je vlastně teplé pro chodidla nebo dokonce, co lze označit pojmem - teplá podlaha? Je jeden materiál znatelně teplejší než jiný? Řekneme Vám, co se za tímto termínem skrývá a popíšeme Vám vlastnosti některých podlah.

TEPLÉ NOHY - PROČ OZNAČUJEME NĚKTERÉ PODLAHY ZA „TEPLÉ“

Například, když vstoupíte na korkovou podlahu holýma nohama a pak jdete do kachlové koupelny, většina z nás si všimne významné změny teploty. Keramické dlaždice jsou vnímány jako studené, zatímco korkový materiál, pokud není vyloženě teplý, je alespoň popisován jako teplejší. Toto vnímání je však do značné míry subjektivní. Ve skutečnosti mají různé podlahové krytiny přibližně stejnou teplotu, která se mění pouze vnějšími vlivy, jako je teplota místností. Nicméně změna teploty je vnímatelná pro každého a nejedná se o pouhou představivost. Ale proč?

Zatímco různé materiály, jako je kámen, jíl, příze, vlna, dřevo nebo plast, vykazují stejné nebo přinejmenším podobné tepelné hodnoty, velmi se liší svou tepelnou vodivostí. Jednoduše vysvětleno, tepelná vodivost nebo koeficient tepelné vodivosti popisuje, jak rychle se teplo dostane dovnitř materiálu, který je vystaven teplu. V případě teplé podlahy je zdrojem tepla samozřejmě osoba nebo cirkulace v chodidle.

Cortex Corknatura UV Pro "BLX2012 Rapid Ledový" | Click-korková

Pokud nyní přistoupíme na podlahu vyrobenou z keramických dlaždic, které mají nejvyšší tepelnou vodivost v kategorii podlah, je naše noha velmi rychle přenášena do vnitřku materiálu. V důsledku toho v místě kontaktu nedochází k hromadění tepla, a proto se podlaha v tomto bodě nezahřívá. Protože podlaha přenáší naše teplo rychle, naše tělo uvolňuje svou energii nepřetržitě a nezachovává krok s výrobou nového tepla, takže naše nohy chladnou.

Tzv. teplá podlaha se chová přesně naopak. Zde není teplo odváděno tak rychle, což znamená, že se hromadí v místě kontaktu. Výsledkem je, že oblast, kde se naše nohy opírají, se pomalu zahřívá. Současně má naše tělo také čas na výměnu vydávaného tepla, což znamená, že nemáme pocit chlazení.

 

TEPLÁ PODLAHA – CO BY MĚLO BÝT ZÁKLADNÍM POUŽÍVANÝM MATERIÁLEM?

Gerflor Primetex "1528 Newport White"

Pokud se podíváte na podlahy z této strany, má smysl vždy používat podlahy, kde se tak rychle nezchladíme. Stejně jako v životě zde hrají důležitou roli také vnější okolnosti, protože pokud se pohybujete hodně naboso jinak chladným bytem, ​​pomalu se tím sami ochlazujete. Teplá podlaha však ihned po vstávání může usnadnit přechod z teplé postele do jinak chladného bytu a poskytnout Vám tak čas na to, abyste si jej zahřáli. Současně má celková teplota bytu menší dopad na podlahu, což v tomto ohledu snižuje výdaje na vytápění. Pokud teplo zůstává především na povrchu materiálu, může jej také uvolnit rychleji. Díky příjemnějšímu přechodu jsou teplé podlahy zvláště doporučovány v pokojích, jako je ložnice nebo obývací pokoj. Taková podlaha je oblíbená také v dětských pokojích, protože děti se často začnou hrát na podlaze ihned po vstávání. Aby tak rychle nenachladly, mnoho poradců doporučuje nákup vhodného materiálu.

V následující kapitole se dozvíte, proč byste neměli vyhazovat podlahy, které nejsou považovány za teplé.

 

KORKOVÉ PODLAHY, PARKETY A VINYL - KLASIKA V RÁMCI PODLAH

Pokud hledáte podlahu, se kterou se budete cítit příjemně v teple, máte na výběr z několika alternativ. A to protože i u podlah, které nebyly původně považovány za teplé pro chodidla, se výrobci snaží kompenzovat určité nevýhody. Parkety jsou však mezi teplými podlahami stále klasikou. Přírodní surové dřevo vede teplo velmi pomalu a stále nabízí příjemný pocit při chůzi. Jako skutečný poutač v každém bytě má přírodní složka uklidňující a útulný účinek.

Korková podlaha, která je často uváděna jako příklad v souvislosti s teplou podlahou, je trochu méně klasická a mnohem modernější. Poměrně měkký materiál je také ceněn pro svou ohromnou elasticitu, která mimo jiné chrání Vaše klouby. Proto se korek často používá také v dětských pokojích, kde si Váš potomek rád hraje na podlaze i v chladných měsících.

Kromě parket a korku jsou oblíbenou alternativou také vinylové podlahy, pokud se jedná o teplou podlahovou krytinu. Vinyl je elastický a elegantní, a zároveň má mnoho barev a tvarů. K dispozici je mimo jiné jako PVC nebo jako designová podlaha. Snadno se instaluje a obzvláště snadno se udržuje. Díky praktickým a snadno použitelným variantám click nahrazuje dnes populární laminát v mnoha obývacích pokojích. Na rozdíl od parket nebo korku jsou některé vinylové podlahy vhodné i do vlhkých místností.

Gerflor Senso 20 Lock "1092 Cashew Brown"

Ve srovnání s vinylovou podlahou je linoleum také považováno za teplou podlahovou krytinu. Na rozdíl od jiných podlah je linoleum vyrobeno z udržitelných a přírodních surovin a je považováno za obzvlášť odolné a snadné na údržbu. Díky mnoha speciálním řešením a vysoké odolnosti je linoleum často používáno, zejména ve veřejných prostorách, a je vidět hlavně v průmyslu, ve vstupních halách nebo sportovních halách. To by Vám ale nemělo bránit v tom, abyste přiváděli tyto zdravé podlahy do svého pokoje.

Naproti tomu koberce a kobercové dlaždice jsou zvláštním případem. Protože jsou samozřejmě koberce textilní, dají se označit také za teplé k nohám, přičemž jejich tepelně vodivé vlastnosti jsou vyloženě malé. Současně strukturu a různé typy koberců nelze nutně porovnávat s hladkými podlahami vyrobenými ze dřeva nebo plastu. Pokud hledáte teplou a útulnou podlahu, nemůžete tedy kobercem nic pokazit.

 

LAMINÁT A DLAŽBA – TEPLÁ PODLAHA NIKOLIV, ALE MAJÍ JINÉ VÝHODY

Nyní, když jsme Vám termín teplá podlaha přiblížili a uvedli jsme typické teplé podlahové krytiny, bychom také rádi prozkoumali dvě méně teplé podlahy. Samozřejmě mluvíme o laminátových a keramických dlaždicích. Ty ukazují, proč vysoký koeficient tepelné vodivosti nemusí být nutně směrodatný.

Laminát je obecně méně teplý pro chodidla. Vzhledem ke svému vzhledu je často srovnáván s parketami, ovšem konstruován je úplně jinak. Na rozdíl od parket byl laminát dlouho považován za studený. Protože struktura laminátu odvádí teplo rychleji než produkt ze dřeva, v závislosti na produktu je také účinnější v kombinaci s podlahovým vytápěním. Vzhledem k tomu, že laminát je často používanou podlahou, docházelo dále k jeho vývoji, takže dnes existují i ​​modely zahřívající nohy. Současně však není vždy snadné zjistit, které modely byly navrženy tak, aby byly teplé pro nohy a které nikoli, a proto také klasifikujeme laminát jako chladnější podlahu.

Hebo Classic "Altura Keramický Lak"

Totéž platí pro chladnou podlahu par excellence: keramickou dlažbu. Tuto podlahu za chladnou označuje patrně nejvíce lidí. A právě zde leží její výhoda! Žádná jiná podlaha nevede teplo tak dobře. Stejně tak není žádná podlaha ve spojení s podlahovým vytápěním tak účinná. Zatímco teplejší podlahy se také rychleji ochlazují, keramika nejen uvolňuje teplo zdola rychle a spolehlivě do místnosti, ale také jej ukládá, což znamená, že se nemusí tolik zahřívat. Kromě toho můžete na laminát a keramiku rozvinout vynikající textilní „přikrývky“ a přispět tak k teplu a útulnosti Vašeho domova i bez topného systému.

Jak vidíte, není důležitá vždy samotná podlaha, ale také vnější okolnosti. Obecně však lze říci, že téměř všechny typy podlah je možné zahřát. Na druhé straně, pokud hledáte především teplou podlahu, doporučujeme koberce, vinyl nebo korek.

Doufáme, že jsme Vám dnes trochu pomohli s Vašimi rozhodnutími a rádi Vám poradíme i při výběru Vaší nové podlahy.

Máte-li jakékoli dotazy nebo návrhy, neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím našeho kontaktního formuláře. Jsme samozřejmě k dispozici také na telefonu nebo e-mailu. Rádi o Vás uslyšíme.

 

Těšíme se na Vás u dalšího příspěvku, Váš BRICOFLOR team!

Zpět k příspěvkům