SALE: Až 70% sleva na mnoho kategorií!

Unfortunately, we are currently experiencing technical problems with our product pages. We are working on a fix, we estimate that it will be fixed by 17:00.

Close icon

NÁSTĚNNÉ TAPETY – JAK VYPOČÍTAT, KOLIK ROLÍ POTŘEBUJETE

středa 25. března 2020

Nástěnné tapety není těžké vylepit, ale vědět, kolik materiálu následně spotřebujete. Před objednáním tapety byste si měli pečlivě spočítat, kolik rolí budete potřebovat, protože v opačném případě můžete skončit s nadměrným nebo hůře nedostatečným množstvím materiálu. Chcete-li přesně určit množství tapety na zeď, musíte změřit místnost, tedy její výšku a šířku. Měli byste také odečíst ty části stěn zabírané okny a dveřmi a zvážit, kolik materiálu je potřeba navíc. Kromě toho věnujte pozornost vzoru tapet - při měření vezměte v úvahu opakující se dekor, abyste dosáhli požadovaného účinku.

 

Chcete-li se vyhnout nepříjemným překvapením při tapetování, přečtěte si zbytek článku. Stručně vysvětlíme, jak nejlépe měřit vaši spotřebu tapety tak, abyste nemuseli stát uprostřed procesu instalace před stěnou s tím, že není dostatek materiálu na pokrytí celku.

NÁSTĚNNÉ TAPETY – TAPETY V ROLÍCH

Při objednávce nové tapety věnujte pozornost jejím rozměrům. Tyto informace lze snadno najít v technickém listu. Většina tapet je k dispozici v tzv. „Euro-rolích“, které jsou standardní velikostí v Evropě.

V závislosti na typu nástěnné tapety jsou možné i jiné formáty a rozměry. Například tapeta s velkým motivem povrchu je někdy k dispozici také jako tapeta ze skleněných vláken, která je často mnohem delší a širší. Proto vždy věnujte pozornost technickému (datovému) listu vybrané tapety, abyste si mohli objednat správný počet rolí. V následujícím textu se však omezíme na výpočet u „Euro-rolí“, které jsou nejběžnější pro tapety vinylové, netkané i papírové.

„EURO-ROLL“ - ROLE V STANDARDNÍM FORMÁTU

Tzv. „Euro-role“ splňuje evropský standard, jelikož má šířku 0,53 m a délku 10,05 m. Výhodou standardního válce je, že je snadno použitelný díky své malé šířce a zajišťuje nízké ztráty. Jedna Euro-role může pokrýt zeď o rozloze přibližně pěti m².

RŮZNÁ POTŘEBA VĚTŠÍHO POČTU ROLÍ PRO RŮZNÉ TAPETY

Nejprve byste měli zkontrolovat, zda má tapeta nějaký „ofset“, a pokud ano, tak jak velký. Tyto informace lze snadno nalézt v technickém listu. Informace o tom naleznete v sekci „Zpráva“. Sestava vzoru je opakující se fragment vzoru, který lze reprodukovat v libovolné rovině a vytváří dojem, že je jeden celek.

Primární volba vzniká mezi tapetami, které nevyžadují posun vzorů, tapetami s jednoduchým přizpůsobením vzorů a tapetami s posunutým vzorem. Všechny se budou lišit způsobem, jakým jsou položeny na zeď, a požadavkem na více tapet. Zejména u tapet s výrazným přizpůsobením se doporučuje při řezání na velikost ponechat dalších pět centimetrů nahoře a dole, které lze poté přesně oříznout na okraji stěny. To vám umožní provést konečné úpravy a vyčistit okraje stěny a stropu.

NÁSTĚNNÉ TAPETY NEVYŽADUJÍCÍ POSUN

Tapetování, které nevyžaduje přizpůsobení, je obvykle nejjednodušší pro aplikaci na zeď. Obyčejné nebo pruhované tapety obvykle nemusí být osazeny, což usnadňuje instalaci a ořezávání. Výsledkem bude, že méně tapet zůstane nepoužitých (ztracených).

TAPETY S JEDNODUCHÝM POSUNEM

Tapeta na zeď s jednoduchým přizpůsobením vzoru je obvykle vzorovaná tapeta, jejíž motiv nebo vzor lze aplikovat ve stejné výšce.

Zaměřte se na sestavení, aby se vše vzoru dobře přizpůsobilo a aby se zabránilo nevzhledným chybám. V některých případech obsahuje technický list takové tapety také další informace o délce vzoru, což by mělo usnadnit pohyb a řezání na velikost. Pokud uděláte chybu, je vhodné naplánovat další nákup rolí.

TAPETA S VÝRAZNÝM POSUNEM

Tapeta s posunutým přizpůsobením vzoru bude vyžadovat největší opatrnost při použití tapety na zeď. Znovu se jedná o vzorované tapety. To znamená, že první pás může být nanesen normálně a další pás trochu dále nahoru nebo dolů, takže vzor dokonale sedí dohromady. Použijte první ořezaný pruh tapety jako šablonu pro následující, přičemž pro tyto nástěnné tapety budete mít nejvíce zbytků z řezů. Právě z tohoto důvodu je vhodné naplánovat nákup další role.

Například pro Euro-role je pak specifikován „ofset“ 53/26. První číslo označuje vzdálenost, ve které se vzor opakuje podél role. Druhé číslo se týká počtu centimetrů posunutí.

MĚŘENÍ: JAK VYPOČÍTAT, KOLIK NÁSTĚNNÉ TAPETY JE TŘEBA

Pro místnosti s výškou stropu 2,25 m a šířkou místnosti 10 metrů se v zásadě používá výpočet asi pěti rolí tapety. Pokud se šířka místnosti zvětší o pět metrů, je třeba objednat dva další válce.

Při výšce stropu 2,50 m a šířce místnosti 10 metrů se doporučuje zakoupit šest rolí tapety. Také zde, pokud se šířka místnosti zvětšuje o pět metrů, měli byste objednat další dvě role.

Jako výchozí hodnota by měla být plánována výška místnosti 2,75 m a šířka místnosti 10 m. Mělo by být také naplánováno šest rolí tapety. Z výšky místnosti přibližně 2,75 až 3 metry by měly být povoleny tři další role tapety pro každých dalších pět metrů šířky místnosti. Pro strop 3 m vysoký je počáteční hodnota šest rolí pro místnost o šířce 10 metrů a sedm rolí pro strop vysoký 3,25 metrů.

ZVAŽTE, JAKOU TAPETU KOUPÍTE

Před zakoupením nové tapety v podstatě musíte změřit zdi a vzít v úvahu případné přesahy, jako jsou dveře a okna, tj. odečíst je od výpočtů. Doporučuje se zakoupit další roli, zejména pro tapety s jasným vzorem, protože existuje vysoké riziko nutného oříznutí. Zejména při výběru vzoru tapety s "ofsetem" se doporučuje naplánovat nákup alespoň jedné další role. Je třeba vzít v úvahu, že při řezání na velikost je nejlepší umožnit dalších pět centimetrů v horní a dolní části pro usnadnění aplikace.

Máte-li jakékoli dotazy nebo návrhy, neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím našeho kontaktního formuláře. Jsme samozřejmě k dispozici také na telefonu nebo e-mailu. Rádi o Vás uslyšíme.

 

Těšíme se na Vás u dalšího příspěvku, Váš BRICOFLOR team!

Zpět k příspěvkům