Close icon

Linoleum nebo vinyl – víte jaké jsou mezi nimi rozdíly?

úterý 12. listopadu 2019

Elastické podlahové krytiny jsou mimořádně univerzální a dodávají se v nejrůznějších tvarech a velikostech. Pokud s někým mluvíme o podlahách, pravděpodobně uslyšíme výrazy jako PVC, vinyl nebo linoleum. Tyto výrazy se také často používají jako synonyma. To platí pro PVC a vinyl. Každopádně věci jsou rozdílné pro linoleum a vinyl, při jehož výrobě se používají úplně jiné suroviny. V čem přesně spočívají rozdíly a kdy je nejlepší použít jaký materiál? To je to, na co odpovíme v dnešním blogu!

LINOLEUM - ODOLNÉ PODLAHY VYROBENÉ Z PŘÍRODNÍCH SUROVIN - TYTO CHARAKTERISTIKY JSOU TYPICKÉ PRO LINOLEUM

Těžko tomu uvěřit, ale linoleum bylo vynalezeno, již před 150 lety. Díky své nesmírně vysoké odolnosti, jej i dnes najdete, například v moderních výrobních zařízeních. Hladká a elastická podlahová krytina, kterou lze položit například ve sportovních halách, sestává z 98% přírodních materiálů.

Linoleum, které je složeno z materiálů, jako je lněný olej, přírodní pryskyřice, dřevo a vápencová mouka a juta, které se často používají jako pružná záda, je velmi ekologickou podlahou. Forbo, jeden z nejdůležitějších výrobců linolea v průmyslu, dokonce propaguje produkci některých produktů CO2 neutrální. Tradiční podlaha tak dokonale zapadá do našich současných nápadu udržitelného a ekologického vyrobeného výrobku. Pokud se budete držet příkladu Forbo, pak linoleum neobsahuje PVC, plastifikátory a syntetický kaučuk.

Hlavní výhody linolea se však neomezují pouze na ekologický aspekt. Díky poměrně hladkému a odolnému povrchu není odolný pouze proti opotřebení, ale především se snadno udržuje. Kromě toho jsou často bakteriostatické, a proto jsou velmi populární u lidí s alergiemi nebo tam, kde je vyžadováno prostředí bez bakterií. Kromě toho nabízí všechny výhody dnešní podlahy, je teplá a pohodlná, často zvukotěsná, je antistatická, lze ji kombinovat s podlahovým vytápěním na bázi horké vody a také zpomaluje hoření.

 OBLASTI POUŽITÍ – KDE SE LINOLEUM POUŽÍVÁ?

Linoleum se vyznačuje širokou škálou použití, ale nelze jej použít všude! V zásadě se však možnosti použití pohybují od soukromých domů, přes kanceláře nebo prodejny, až po průmysl. Výše uvedené vlastnosti, z něj činí jedno z nejpopulárnějších podlaží v nemocnicích. Volba vlhkého čištění je nepochybně výhodou, díky níž je možné podlahu vyčistit v krátkém okamžiku. Co byste však měli udělat zřídka, je položit linoleum do koupelny. Ačkoli je tato možnost při správné instalaci možná, nedoporučujeme ji, protože hustý materiál nedovoluje rozptylovat vodu. Pokud má země na okrajích mezery, může voda proniknout pod podlahu. Totéž platí pro kuchyň. V takovém případě byste se měli uchýlit k vinylovým podlahám.

Vinyl - řešení pro vysoce vlhké prostory

Vinylová podlaha není od linolea rozdílná co do tvaru a použití. Její původní název je PVC podlaha. PVC znamená polyvinylchlorid a působí jako měkká varianta v elastických podlahách. Výsledkem tedy byl alternativní termín vinylová podlaha, který se dostal do oběhu teprve později.

Díky změkčovadlům používaným k výrobě poddajného a elastického PVC se PVC zdiskreditovala. V té době se změkčovadla odpařovala nebo způsobovala toxické plyny v souvislosti s požáry. Dnes však používáme jiné změkčovadla. Škodlivá změkčovadla, jako je ftalát, jsou v současnosti zakázané a směrnice EU zajišťují, aby škodlivé podlahové krytiny již nebyly komerčně dostupné.

GERFLOR SENSO CLIC PREMIUM "0397 NIGHT SLATE"

PRAKTICKÉ VLASTNOSTI PVC A VINYLU ZNAMENAJÍ POPULÁRNÍ ALTERNATIVU

Vinyl se hodí téměř všude, stejně jako linoleum. Má také velmi dlouhou životnost, a proto se často používá v rezidenčním a komerčním sektoru. V závislosti na produktu, je však PVC někdy náchylné k poškrábání. Takzvaný pevný vinyl lze, ale dokonce použít ve vlhkých místnostech jako jsou nemocnice. Vinylová plovoucí podlaha tedy lze být použita v koupelně oblíbená je také vinylová podlaha do kuchyně.

Vysoce odolný vůči kyselinám a zásadám, pevné PVC je také vhodné pro laboratoře nebo průmysl. Tenký materiál díky své pružnosti zajišťuje příjemný zážitek z chůze, i když zvuková izolace spíše chybí. Díky mnohem většímu trhu PVC podlah, vinyl zaujme svým jedinečným a prakticky neomezeným výběrem designů a dekorů.

PVC A LINOLEUM - KDE HLEDAT NEJLEPŠÍ PODLAHU?

Tři největší a nejkvalitnější výrobci linolea jsou dnes Tarkett, Gerflor a Forbo. Všichni stojí za ekologickou výrobou a zároveň nabízejí řadu speciálních řešení v oblasti akustiky a bezpečnosti. Existuje také mnoho různých vzorů, které vám pomohou vylepšit vaše prostory, bez ohledu na to, zda chcete elegantní dřevěný nebo kamenný vzhled. Protože se však PVC a linoleum ve své aplikaci neliší, tito výrobci se specializovali nejen na linoleum, ale také využívají své odborné znalosti k výrobě četných vinylových a stylových potahů.

FORBO MARMOLEUM REAL "3881 GREEN WELLNESS

OBJEVTE VELKÝ VÝBĚR VHODNÝCH PODLAH PRO VAŠE KONSTRUKČNÍ PROJEKTY TEĎ V BRICOFLORU!

Trh s odolnými podlahovými krytinami neustále roste. Na BRICOFLORU samozřejmě najdete velký výběr vysoce kvalitních produktů. Zda si nakonec vyberete PVC nebo linoleu, záleží hlavně na Vašich vlastních preferencích. Linoleum je obzvláště oblíbené díky své udržitelné výrobě a využití, které přichází za vyšší cenu. Ve vlhkých místnostech byste se měli uchýlit k PVC, protože linoleum v těchto podmínkách funguje špatně. Dále doporučujeme prohlédnout si příslušné datové listy pro každý produkt. Tím zjistíte, zda je profil ideální pro váš projekt!

Těšíme se na Vás u dalšího příspěvku, Váš BRICOFLOR team!

 

Zpět k příspěvkům