SALE: Až 70% sleva na mnoho kategorií!

Unfortunately, we are currently experiencing technical problems with our product pages. We are working on a fix, we estimate that it will be fixed by 17:00.

Close icon

PODLAHA DO SKLEPA – PŘIZPŮSOBTE PODLAHU VAŠIM POTŘEBÁM

čtvrtek 24. října 2019

Při bližším zkoumání jsou sklepy prostorem, který lze vybavit mnoha způsoby. Sklepy, v závislosti na velikosti a jejich vlastních zájmech nebo potřebách, plní různé funkce. V dnešním blogovém příspěvku vám představíme různé varianty toho, jakou v těchto prostorech můžete použít podlahu a řekneme vám, co byste měli hledat při brouzdání po internetu. Kromě toho můžete zjistit, jaká podlaha do sklepa nemusí být vhodná.

 

MODERNÍ SKLEP – VÍC, NEŽ JEN ÚLOŽNÝ PROSTOR A SPÍŽ

Sklep je tradičně nedílnou součástí domu. Moderní budovy, které neobsahují sklep, jsou poměrně vzácné. Poté musí být dobře naplánované a často mají luxusní prostor v garáži, který lze použít pro více než pouhé uložení automobilu. Specifičnost sklepu (suterénu) se projeví, když se podíváme na francouzské synonymum pro „Souterrain“. Toto označení pojmenovává prostor nacházející se pod zemí. Výhodou tohoto umístění, kromě architektonických důvodů, byla vždy chladná, relativně konstantní teplota, která je zvláště vhodná pro skladování potravin.

Ačkoli suterény jsou stále částečně používány pro skladování potravin, stále více z nich získává nová využití. Nakonec však izolace a vlhkost sklepu určují, co s tím můžete dělat. Kromě skladování potravin se jako úložný prostor obvykle používají nízko položené místnosti. Avšak prádelny nebo kotelny jsou také vzácné. V posledních letech si však stále více lidí splnilo svůj sen o hobby sklípku, který nabízí vše od sportovního vybavení až po malé dílny. Podzemní prostory mohou také fungovat jako pokoj pro hosty.

SKLEP A VLHKOST - PODLAHA DO SKLEPA MUSÍ BÝT ODOLNÁ

Situace v podzemí může někdy složitá. Například, pokud chcete použít suterén jako obytný prostor, měli byste zajistit další vytápění. Protože však stoupá teplo a z této okolnosti těžíte, zvýšení teploty není samo o sobě škodlivé. Rozhodně problematické je však to, že sklep je z velké části obklopen půdou. To znamená nejen poměrně nízkou teplotu, ale především více vlhkosti. Pokud není vlhkost správně rozpoznána, může to vést k vážným problémům. Zatímco zahřívání ve sklepě může vést ke snížení vlhkosti, je třeba dbát na to, aby se zabránilo vniknutí vlhkosti dovnitř. Pomáhají tomu nepropustné stavební materiály, jako je beton, a správně utěsněná okna nebo bariéry proti vlhkosti. Kromě toho by nemělo být podceňováno pravidelné větrání, protože umožňuje odvádění vlhkosti z vnitřku.

Předtím, než budete chtít sklep používat pro hobby účely, doporučujeme zkontrolovat hladinu vlhkosti.

PODLAHA PVC NEBO VINYL - ODOLNOST PROTI VLHKOSTI A ZMĚNÁM TEPLOTY

Zajímavou alternativou k obkladům nebo běžné betonové podlaze pro místnosti v suterénu jsou PVC nebo vinylové podlahy. Velký výběr vzorů a barev vinylových podlah umožňuje příjemné uspořádání podlahy. A co víc, vinyl je velmi odolný a vydrží roky a je také relativně odolný vůči změnám vlhkosti a teploty. Tyto speciální technické vlastnosti dělají z vinylových výrobků oblíbená řešení v kuchyních nebo koupelnách, popřípadě jsou alternativou jako podlaha do sklepa.

FORTELOCK - PRAKTICKÁ ALTERNATIVA PRO POUŽITÍ VE SKLEPĚ

Zvláštním favoritem těchto podlah je garážová podlaha z PVC Fortelock. Jedná se o modulární podlahovou krytinu, která je velmi odolná, a proto se používá v garážích i v těžkém průmyslu. Dlaždice z firmy Fortelock, které jsou k dispozici v různých provedeních, například s hladkým povrchem a v mnoha jasných barvách, poskytují skvělý vzhled a přinášejí trochu rozmanitosti do šedé struktury suterénu. Fortelock je navíc vybaven tzv. systémem proudění vzduchu. Je to kanálový systém, který vzniká pod dlaždicemi. To vám dává jasnou výhodu, jelikož se nemusíte bát plísní.

PVC dlaždice Fortelock jsou také ideální v hobby sklepech a mohou být použity díky svým protiskluzovým vlastnostem jak v malých hobby dílnách, tak ve svých vlastních sportovních místnostech. Také jako skladovací místnost pro kola nebo podobně. Tato podlaha dělá svou práci dokonale.

 

BETONOVÉ PODLAHY - KLASICKÉ ŘEŠENÍ

Za prvé, klasická betonová podlaha je bezpečná volba. Pokud se na nákup řádně připravíte, můžete si koupit betonovou podlahu, která bude nepropustná pro vodu. Takže pokud chcete používat sklep jako prádelnu nebo skladovací místnost, je vhodné použít betonovou podlahu.

Na druhou stranu betonová podlaha nevypadá krásně ani esteticky. Často není ani dokonale plochá a není vhodná jako stavební materiál pro jiné podlahové krytiny. Každý, kdo má v úmyslu jednoduše použít betonovou podlahu jako podklad, by měl být připraven na skutečnost, že mohou být zapotřebí další dílčí strukturální práce, jako je připevnění potěru.

 

KOBEREC – TEPLÁ VARIANTA

Další klasickou podlahovou výzdobou v našich domovech jsou koberce nebo kobercové dlaždice. Tato podlahová krytina je obzvláště teplá pro chodidla a dělá chladnější sklepy mnohem pohodlnějšími. Koberec se však zpravidla nedoporučuje jako podlaha do sklepa, textilní podlahová krytina může být velmi citlivá na zvýšenou vlhkost. To, zejména v kombinaci s nižšími teplotami, rychle začíná podporovat tvorbu plísní. To je nejen nepříjemné, ale může to mít trvalý účinek na vaše zdraví. Pokud tedy chcete položit koberec, je důležité předem zajistit, aby pokoje v suterénu nebyly příliš vlhké.

LAMINÁT - ALTERNATIVNÍ PODLAHA DO SKLEPA POUZE ZA SPRÁVNÝCH PODMÍNEK

Totéž platí pro laminát. Dřevěná podlaha je mnohými vnímána jako velmi útulná a pohodlná, ale v odborných kruzích je naopak chápána velmi kriticky, pokud jde o použití ve sklepě. Opět je důležité zajistit, aby sklep nebyl předem příliš mokrý. Kromě toho byste měli investovat do příslušenství, jako je parotěsná zábrana. Laminát neposkytuje dobrou zvukovou izolaci, takže kromě tepelné izolace byste měli uvažovat o další zvukové izolaci. Izolační materiál však reaguje na vlhkost a na laminát by neměl být příliš studený. V zásadě, pokud se ujistíte, že vlastnosti vašeho suterénu jsou pod kontrolou, pak by bylo možné použít laminát.

KERAMICKÉ OBKLADY – PODLAHA DO SKLEPA ODOLNÁ PROTI CHLADU A VLHKOSTI

Lze dlaždice pokládat v suterénu snadno? A je keramický materiál stabilní? Jednoduchá odpověď zní ano, protože na keramických dlaždicích z porcelánové kameniny nevzniká zvláštní dojem vlhkosti. Porcelánová kamenina absorbuje pouze minimální množství vlhkosti a vhodné keramické dlaždice vydrží i nízké teploty. Pokud nyní věnujete pozornost vysoké úrovni odolnosti proti skluzu, keramika zajistí dostatečnou přilnavost pod vaše nohy. Rovný povrch lze také očistit vlhkou houbou a na rozdíl od koberce se nemusíte starat o to, že podlaha začne plesnivět. Ačkoli keramika sama o sobě není problém, je třeba věnovat pozornost také potřebné vlhkosti zdola (lepidlo).

NEJLEPŠÍ ŘEŠENÍ S BRICOFLOREM!

Doufáme, že v našem krátkém a průhledném článku jsme zhruba vyzdvihli nejdůležitější body pro téma: Podlaha do sklepa. Nakonec se však podzemní podlaží liší hlavně kvůli zvýšené vlhkosti a chladu. Pokud však tyto faktory již nejsou relevantní (např. v důsledku použití nepropustných stavebních materiálů, řádného větrání nebo dobré izolace), lze do suterénu nainstalovat teoreticky jakoukoli podlahu. Nicméně, měli byste si to promyslet předem. Při renovaci sklepů se doporučuje také odborná pomoc. Vyškolení řemeslníci vědí, jaké látky použít nebo jaké potěry a pražce je třeba nainstalovat. Správné měření vlhkosti je navíc často komplikované. Po měření vlhkosti však doporučujeme použít keramické nebo vinylové podlahy. Zejména s praktickými dlaždicemi Fortelock se nemůžete spálit! V našem internetovém obchodě najdete kompletní nabídku výše uvedených podlah.

 

Máte-li jakékoli dotazy nebo návrhy, neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím našeho kontaktního formuláře. Jsme samozřejmě k dispozici také na telefonu nebo e-mailu. Rádi o Vás uslyšíme.

 

Těšíme se na Vás u dalšího příspěvku, Váš BRICOFLOR team!

Zpět k příspěvkům