Close icon

Zámkový vinyl nebo laminátové podlahy – co si vybrat?

čtvrtek 25. července 2019

Laminátové podlahy nebo zámkový vinyl? Na první pohled se tyto dva povrchy, z nichž první sestává hlavně z HDF panelu spojeného s dekorativní fólií, zdají relativně podobné: sdílejí zejména systém instalační spony / plovoucí, který jim umožňuje být položen snadno a rychle. Porovnáme je zde pro vás v 5 bodech: click vinyl a laminované parkety, co je nejsilnější?

LAMINÁT NEBO CLICK VINYL : JAKÉ JE JEJICH POUŽITÍ ?

Výkonnost laminátových podlah a vinylu se v některých aspektech poměrně liší : vinyl je opatřen vrstvou ochrany na svém povrchu, nazývanou vrstva opotřebení, která je více či méně tlustá podle produktů, což mu zajistí zvýšenou odolnost proti opotřebení; laminátová podlaha je také chráněna několika povrchovými úpravami, ale její pevnost bude tentokrát stanovena na základě výsledku její zkoušky v klasifikaci AC („Kritéria odolnosti proti oděru“), v rozsahu od 1 (velmi nízká) do 6 (velmi intenzivní).

Laminát je citlivější na otřesy a škrábance, a proto má kratší životnost než vinyl s click systémem: pokud nevyberete laminátovou podlahu vynikající kvality, je výhodné se vyhnout jejímu položení v části s vysokou frekventovaností. Laminátové podlahy nebo vinyl, tyto dvě vrstvy přesto zdůrazňují modely vhodné pro obytné i komerční instalace, a dokonce i průmyslové, co se týče vinylu!

U zahrad: důrazně se nedoporučuje instalovat laminátovou podlahu, která je příliš nestabilní, do tohoto typu prostoru; vinylová podlaha může být alternativou pro renovaci vaší verandy, pokud je přilepená. Místo toho doporučujeme výrobky rigid vinylu (velmi vysoký výkon vinylového klipu), protože jsou obzvláště odolné vůči změnám teploty!

VODOTĚSNOST : SPÍŠE VINYL NEBO LAMINÁT?

Díky svému vinylovému složení je vrchní vrstva tohoto povrchu nepropustná, a proto je dokonale přizpůsobena instalaci v koupelně nebo kuchyni. To ale není případ většiny laminátů! Jejich panel z dřevěných vláken se dobře nemísí s vlhkostí: proto se důrazně nedoporučuje vybírat je pro renovaci vlhkých místností, jelikož to může způsobit otoky a deformace podlahy.

Některým výrobcům se však podařilo tuto nevýhodu překonat: mnoho laminátových podlah je nyní vybaveno technologií odpuzující vodu, která zabraňuje jejímu pronikání! Inovace, která má samozřejmě vyšší náklady než běžné laminátové podlahy, vám dá záruku trvanlivé podlahy po mnoho let.

Při čištění nabídne vinyl nebo laminát nejjednodušší údržbu, aniž by hrozilo, že bude mokrý. Klasický laminát bude vyžadovat více pozornosti: je vhodné jej po mytí vysušit, zejména protože voda může zanechávat nevzhledné stopy.

DESIGN : JAKÉ DEKORACE JSOU K DISPOZICI

Na vzhled se dívá každý! Laminátové i vinylové podlahy jsou obě mistry imitace! Obzvláště se specializují na dubové parkety, tyto dva povlaky také přijímají minerální vzory (surový beton, kámen, mramor, dlaždice ...), ale také více nečekané povrchy: cementové dlaždice, textil, kůže, exotické dřevo nebo jen obyčejná barva je také dostupná na trhu. Vinyl nebo laminát vám nabídne realistické, teplé i moderní podlahy, v souladu se zbytkem vaší dekorace a bez obětování vašich oblíbených dekorací!

Objevte naše oblíbené dekorace pro tento rok :

Gerflor Senso Clic 30, nová vinylová podlaha Gerflor speciálně navržená pro domácnost, kombinuje snadnou instalaci, design, odolnost a pohodlí v jediném produktu! Je těžké odolat nízké ceně a přirozenému skandinávskému stylu!

 

VINYLOVÁ NEBO LAMINÁTOVÁ PODLAHA: KTERÁ JE NEJTIŠŠÍ?

Je známo, že laminátová podlaha je při chůzi velmi hlasitá. Například v bytě se zvuky snadno šíří do níže uvedených pokojů, a to je nepříjemné pro vás a vaše sousedy! Tuto špatnou zvukovou a hlukovou izolaci je možné napravit položením podkladu pod vrstvu - naprosto nezbytné!

Podlaha z vinylu je mnohem účinnější proti nárazu, a proto více brání hluku: nevyzařuje „dutý hluk“ jako laminát a zaručuje lepší akustický komfort.

 

INSTALACE A RENOVACE : JAK JE MOŽNÉ JEDNOTLIVÉ POVRCHY UPRAVOVAT ?

Oba povrchy jsou instalované bez lepidla, vinylové podlahy i lamináty jsou obecně kompatibilní s podlahovým vytápěním a přijímají pokládku na mnoha površích (přesné informace najdete na instalačním listu výrobce), tedy pokud je podloží ploché, hladké, silné, suché a zdravé. Textilní povlaky musí být proto odstraněny. Vinyl, který lze sklopit, má obvykle tenčí tloušťku než laminát, takže se vyhnete hoblování dveří kvůli jejich otevírání.

Spodní vrstva nebo ne? U laminátových podlah je to nezbytné a mimořádně doporučené! U click vinylu je to volitelné: tyto informace poskytuje také výrobce.

Cena? Laminátová podlaha je nejlevnější: laminát základní úrovně však zdaleka nenabízí uspokojivý poměr kvalita / cena.

 

OBJEDNEJTE SI ONLINE VINYLOVOU NEBO LAMINÁTOVOU PODLAHU

Už jste si vybrali? Najděte nyní náš velký sortiment laminátových podlah nebo vinylů, které nabízíme v našem internetovém obchodě! Využijte výhod našich výjimečných cen, objednejte vzorky, abyste našli ideální model, a nejlépe zrekonstruujte svůj domov nebo firmu s našimi skvělými značkami!

 

Máte-li jakékoli dotazy nebo návrhy, neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím našeho kontaktního formuláře. Jsme samozřejmě k dispozici také na telefonu nebo e-mailu. Rádi o Vás uslyšíme.

 

Těšíme se na Vás u dalšího příspěvku, Váš BRICOFLOR team!

Zpět k příspěvkům