Close icon

Lepené parkety nebo dřevěná plovoucí podlaha? Srovnání!

čtvrtek 18. července 2019

Lepené parkety, dřevěná plovoucí podlaha

Dřevěná parketová podlaha je po staletí považována za ideální typ dřevěné podlahy pro každého, kdo touží mít doma elegantní, přírodní a hlavně kvalitní dřevěnou podlahu. Dřevěná parketová podlaha je symbolem nadčasovosti, kultury a především vkusu. Dřevěné parkety pokrývají obrovský trh, který se pyšní četnými druhy dřeva a v několika různých stylech a  propracovaných dekorech. Díky používání přírodních surových materiálů z šetrného lesnictví, získává veškerá parketová podlaha nejenom brilantní vzhled, ale také přirozený pocit surového dřeva. Kromě toho má dřevěná plovoucí podlaha strukturu masivního dřeva, což přispívá k její robustnosti a odolnosti. Zároveň přináší Vám velmi příjemný pocit, že jste použitím ryze přírodního materiálu udělali něco dobrého pro Váš domov i životní prostředí.

V dnešním blogu pro Vás podrobně rozebereme a vysvětlíme rozdíly, které mají dřevěné parkety a dřevěná plovoucí podlaha. Takže se snadno stanete odborníkem na montáž této speciální podlahové krytiny během několika minut čtení.

Lepené dřevěné parkety a dřevěná plovoucí podlaha

Lepené dřevěné parkety – dlouhodobá a odolná dřevěná krása, která má však své požadavky

Lepené dřevěné parkety jsou základním typem dřevěného obkladu ve své podobě již od úplného počátku. Jedná se o krátká pevná prkna, která jsou vyrobená z vrstvených kusů dřeva. Existuje mnoho druhů stromů, jichž dřevo je vhodné pro zpracování do podoby dřevené parkety. Ze všech druhů nejpopulárnější se staly dubové parkety díky své pevné, odolné, trvanlivé a odzkoušené povaze. Lepené dřevěné parkety v této podobě jsou oproti ostatním dřevěným krytinám vyznamné díky své částečné pružnosti. Pomocí které jdou vytvořit různé vzorce při pokládce, například mozaiky, šachovnice nebo parkety ve tvaru šestihranu. Poté se dřevěné parkety lepí na podklad pomocí speciálního lepidla na parkety a pokládací sítě.

Dřevěné parkety a jejich pokládka - proces, který se vyplatí

Parketová podlaha s lepenými parkety vyžaduje mnoho zkušeností a použití speciálního nářadí při její montáži. Z toho důvodu se doporučuje přenechat instalaci lepených parket na zkušeném profesionálovi. Nicméně, je důležité podotknout, že tento složitý systém pokládky přináší velkou řadu výhod pro ty, kteří si vyberou lepené dřevěné parkety jako podlahovou krytinu. Tímto spletitým typem pokládky se zabrání tvorbě dutin díky pevnému spojení dřevěné podlahy s podkladem. Zároveň se významně sniží dopad zvuku, kročejového hluku, vrzání a dalších vibracích, čímž zaručuje Vám i sousedům pohodlí a klid.

Dřevěné parkety a jejich broušení je velmi snadný a jednoduchý proces, protože během broušení nedochází k vibracím podlahy. Lepené dřevěné parkety se nepohybují, což v podstatě zabraňuje jejich případnému pohybu nebo praskání. Vlhkost a nečistoty nemají šanci proniknout do dřeva, čímž jsou Vaše cenné dřevěné parkety chráněny před bobtnáním a plísní a prodlužuje se tak jejich životnost. Lepené dřevěné parkety jsou také díky své konstrukční výšce a dobrému tepelnému odporu vhodné pro pokládku na podlahové teplovodní topení. Tudíž Vám lepené dřevěné parkety přinesou příjemné teplo do Vašeho domova po 365 dní v roce.

Rozhodnete-li se pro lepené dřevěné parkety pro Vaší domácnost, získáte tak podlahovou krytinu prvotřídní kvality, kterou si budete užívat každý den po mnoho let. Chceme vám však také sdělit pár nevýhod této podlahové krytiny. Vzhledem k tomu, že instalace vyžaduje delší dobu a musí být provedena odborníkem, lepené parkety se tak stanou mnohem dražší krytinou než dřevěná plovoucí podlaha, která je finančně nákladná pouze při nákupu, nikoliv při pokládce. Dokonce i výměna jednotlivých poškozených prken nebo dokonce i případné odstranění lepené parketové podlahy je velmi nákladný proces. Protože lepená parketová podlaha je určena pro delší dobu a po jejím odstranění nejsou opětovně použitelné.

Parketová podlaha ter Hürne

Naše oblíbené? Lepené dřevěné parkety společnosti ter Hürne!

Prvotřídní výrobce ter Hürne nabízí široký výběr parket s moderním vzhledem, ale přesto s tradičním přírodním pocitem! Parketová podlaha Ter Hürne, která je za příznivé ceny pro každého, těží z vysoce kvalitního německého designu. Proto se rychle stane Vaším spojencem při renovaci ložnic, obytných pokojů, kanceláří a chodbách. Robustní a přírodní parkety jsou samozřejmě vyrobeny z pravého dřeva (dub, bambus, třešeň, ořech...). Kombinací tradiční dřevěné podlahy a moderní technologií vznikla krásná vysoce kvalitní parketová podlaha, kterou si okamžitě zamilujete, díky jejím četným přednostím, jelikož tyto lepené dřevěné parkety vydrží desítky let!

Dřevěná plovoucí podlaha - jednoduchá a levná instalační metoda

Dřevěná plovoucí podlaha s click systémem je poměrně novým vynálezem v porovnání s lepenými parkety. Tento přírodní produkt se zpravidla skládá ze tří vrstev na sebe lepeného dřeva a má jednoduchý systém zacvaknutí, který umožňuje nelepivou a snadnou instalaci i pro lidi bez předchozích zkušeností a bez použití speciálního nářadí. Protože dřevěná plovoucí podlaha nevyžaduje žádné lepidlo, hotová krytina po pokládce je připravena k použití. Čímž vzniká ideální produkt pro jakoukoliv renovaci! Podobně jako u lepených parketových podlah, přichází dřevěná plovoucí podlaha v mnoha stylech s různým použitím druhů dřeva.

Dva principy zámkového spojení - snadná pokládka plovoucí podlahy

Dřevěná plovoucí podlaha s click systémem se rozlišuje na dva principy plovoucího spojení: horizontální a šikmé zacvaknutí. V první variantě je systém založen na truhlářském principu pero a drážka, který spočívá na přilehnutí prken na jejich přední a dlouhé straně. To má tu výhodu, že spojení je velmi pevné a parketová podlaha tohoto typu může být snadno položena na obtížných místech, například pod radiátory nebo schody. Potíže spočívají v použití kladiva a sklepávacího špalíku, které ne každý vlastní doma a budete je potřebovat nejprve obstarat, což přináší dodatečné náklady.

Druhá možnost je připevnit podlahový díl podél boku druhého tak, aby jej tlačil vodorovně na přední stranu. Dřevěná plovoucí podlaha a tato metoda její pokládky funguje poměrně jednoduše bez použití nástrojů. Ale je obtížné ji provádět na těžko přístupných místech. Pokud chcete se pustit do instalace podlahy sami, je důležité si uvědomit, a to platí i pro lepené dřevěné parkety, že montáž na principu pero a drážka představuje lepší stabilitu spojů, což se hodí zejména pro silně používané místnosti. Dřevěná plovoucí podlaha se vyznačuje nekomplikovanou výměnou jednotlivých prken a případné odstranění podlahy také není problém. Takto dřevěná plovoucí podlaha nabízí větší pohodlí a flexibilitu ve srovnání s lepenými parkety.

Kvalitní dřevěné podlahy ter Hürne

Jak vidíte, dřevěná plovoucí podlaha Vám ušetří spoustu času a nákladů na nářadí a lepidla. Obecně tedy platí, že cena dřevěné podlahy se liší v závislosti na způsobu výroby, ale zůstává podstatně nižší ve srovnání s lepícími parkety. Cena třívrstvé dřevěné podlahy je dána tloušťkou úžitné nosné vrstvy, druhem dřeva a povrchovou úpravou. Zároveň je nutné počítat s pořízením zvukové instalace pro kročejový hluk a lepší akustiku. Protože většina dřevěných podlah není dostatečně tomuto přizpůsobena. To je nezbytné zejména, pokud si rozhodnete pořídit teplovodní podlahové topení pro větší pohodlí.

Přehledné shrnutí všech rozdílů a podob na závěr:

Zde teď najdete stručné shrnutí všech kladů a záporu, které s sebou lepené dřevěné parkety a dřevěná plovoucí podlaha přináší:

Klady Zápory
Lepené dřevěné parkety
  • stabilní, pevná konstrukce
  • mnohé dřevěné dekory a provedení
  • nízký kročejový hluk a lepší akustika v místnosti
  • jednoduché broušení parket
  • odolné proti tvorbě trhlin a poškození
  • chráněné proti vlhkosti
  • snížené riziko vzniku bobtnání a plísní
  • vhodné pro teplovodní podlahové topení
  • náročné na náklady, jak časově, tak finančně
  • doporučuje se pokládka odborníkem
  • výměna dílců je komplikovaná
  • odstranění je drahé a parkety pak nejdou dále použitelné
Dřevěná plovoucí podlaha
  • stabilní, pevná konstrukce
  • četné dekory dřeva a mnoho stylů
  • snadná a úsporná instalace
  • montáž bez profesionála
  • snadná výměna dílců
  • jednoduché odstranění
  • vhodná pro teplovodní podlahové topení
  • žádná zvuková izolace
  • nepříznivá akustika místnosti bez izolace
  • nutné dokoupit izolaci při instalaci podlahového topení

Lepené dřevěné parkety i dřevěná plovoucí podlaha čekají právě na Vás!

Nyní, když znáte základní rozdíly dřevěných podlah, můžete se konečně rozhodnout pro té pravé dřevěné podlahy pro Vás! V našem internetovém obchodě BRICOFLOR najdete mnoho druhů dřevěných podlah z dubu, buku, jasanu, javoru a mnoha dalších druhů. Parketová podlaha i dřevěná plovoucí podlaha jsou obě přírodní krytiny dostupné v různých barvách a stylech, které perfektně rozzáří kteroukoliv domácnosti. Neváhejte a objevte všechny své možnosti a najděte si perfektní podlahu i pro Váš domov!

Zpět k příspěvkům