Close icon

Zátěžové třídy: jaký druh vinylových podlah použít jakém případě? 

pondělí 18. listopadu 2019

Chcete položit vinylové podlahy ve vaší domácnosti nebo firmě ale nejste si jistí kdy je jaký typ nejvíce vhodný? Náš příspěvek Vám pomůže se lépe orientovat ve světě technických údajů o podlahách. V tomto blogovém příspěvku si vysvětlíme, jaké zátěžové třídy vinylových podlah jsou pro Vás nejvhodnější. 

Co jsou to zátěžové třídy

Tajemství, které Vám pomůže vybrat, který typ  vinylu je pro Vás nejvhodnější, je skryto v malém čísle, které je nejčastěji uvedeno v katalogovém listu produktu: jedná se o  třídu použití nebo také užitkovou třídu. V tomto čísle se skrývá více informací, než by laik očekával. Třída použití poskytuje informace o tom, jak moc může být podlaha zatěžovaná. 

GERFLOR SENSO LOCK 20 "WOOD 5"

V závislosti na lokalitě existují v tomto ohledu výrazné rozdíly, které jsou důležité několik měsíců po přemístění. Při nesprávné volbě zátěživé třídy je podlaha rychle opotřebována a může ztratit své cenné vlastnosti.

Třídy zátěže podle DIN EN 685 ukazují, jak robustní a odolné vůči otěru jsou jak laminátové, tak vinylové podlahy. V následujícím textu vysvětlíme, co znamenají čísla od 21 do 43, a kam lze podlahy s příslušnou kvalifikací položit. 

Bytová výstavba : OD KOMOR PO VSTUPNÍ PROSTORY

Podlahové krytiny, jejichž oblast použití začíná číslem 2, jsou vhodné pro obytné prostory. V informacích výrobce můžete také zjistit, zda je podlaha odolná vůči vlhkosti, a tudíž je-li vhodná do kuchyně a koupelny. Odolnost vůči vodě většinou platí pro vinylové podlahy. Obvykle je tloušťka takovéto vrstvy v obytné oblasti mezi 0,20 mm a 0,30 mm

Třída zátěže 21 – pro prostory s malým nebo občasným používáním

Tato zátěžová třída se vztahuje na méně frekventované oblasti, jako jsou skladovací prostory, suterén nebo pokoj pro hosty. Vzhledem k tomu, že podlaha je v těchto prostorách používána jen zřídka, stačí si vybrat kolekci o tloušťce vrstvy opotřebení asi 0,20 mm.

Třída zátěže 22 -  prostory s běžným používáním 

Pokud má podlaha označení 22, je ideální pro soukromé obytné prostory s běžným používáním. Součástí těchto prostor jsou obývací pokoje a jídelny, ale také chodby vašeho bytu.

Třída zátěže 23 – pro nejvíce zatížené obytné prostory

třídy použití 23 je podlahovina vhodná pro velmi frekventovanou obytnou část. To jsou například vstupní oblasti nebo  kuchyně. Do těchto prostor se řadí i dětské pokoje. Otěr v těchto místnostech je vyšší než ve zbytku obývacích prostor a to zejména v případě větší rodiny. Z tohoto důvodu, bychom měli dbát pozornost na správným výběr podlah. Tento druh užitkové třídy může být použit i pro schodiště. 

VHODNÉ PRO KOMERČNÍ PROSTORY 

FORBO ALLURA CLICK 0.40 mm "CC66664 BLACK PINE"

Pokud hovoříme o komerčních prostorách k občasnému použití,¨první číslice zátěžové třídy použití by měla být 3. Podlahové krytiny 3 třídy zátěže jsou výrazně odolnější než podlahy obytných prostor a obvykle jsou také vybavené vyšší tloušťkou vrstvy opotřebení cca. 0,30 mm až 0,50 mm. Opět odstupňované v závislosti na odporu.

VYUŽITÍ zátěžové TŘÍDY 31 - Pro komerční prostory s občasným použitím 

Chcete položit vinylovou podlahu v hotelovém pokoji, malé kanceláři nebo v konferenční místnosti? Pak je označení 31 tím co potřebujete. Tyto prostory jsou obvykle více používané než obytné prostory, ale né tak moc, jako například obchody. Tyto krytiny jsou vhodné i pro vaši pracovnu

UTILITY TŘÍDA 32 - PRO MALÉ OBCHODY A KANCELÁŘE

Pro kanceláře nebo butiky normální velikosti je podlahová krytina s označením 32 obzvláště vhodná. Zejména v těchto oblastech je často důležité mít možnost použít kolekci, která má přirozeně realistický a stylový povrch a přesto splnuje všechny požadavky každodenního života.

UTILIZAČNÍ TŘÍDA 33 - IDEÁLNÍ ŘEŠENÍ PRO VELKÉ OBCHODY 

Pokud jde o vysoce frekventované komerční prostory, stojí za to použít odolný vinyl s třídou použití 33. Mezi oblasti, kde se tyto podlahy používají, patří mimo jiné obchodní domy, sklady a učebny. Je těžké odolat podlahové krytině s tak vysokou nosností a současně tak krásnou povrchovou strukturou. 

Zátěžová třída 34 - Vhodné pro prostory s extrémní zátěží. 

Tyto podlahové krytiny byly navrženy pro prostory s extrémní zátěží. Mohou se zde například řadit nákupní střediska, školní chodby. 

Vhodné vinylové krytiny pro PRO PRŮMYSLOVOU OBLAST

Pokud je první číslo v označení klasifikace 4, pak se jedná o podlahy speciálně vyrobené pro použití v průmyslu. Tyto podlahové desky, jsou navrženy aby splňovaly zvláště vysoké nároky. 

GERFLOR CREATION 70 "0565 SHERIDAN" (18.4 X 121.9 CM)

GERFLOR CREATION 70 "0565 SHERIDAN" (18.4 X 121.9 CM)

Existují různé gradace pro průmyslový sektor. Pokud budete po podlaze pojíždět vysokozdvižným vozíkem, vyplatí se použít jednu z hrubějších vrstev, takže si můžete podlahu užívat po delší dobu. Tloušťka vrstvy opotřebení se zde pohybuje v rozmezí 0,7 mm a 1,0 mm.

UTILIZAČNÍ TŘÍDA 41 - PRO SNADNÉ PRÁCE

V případě zařízení, kde je příležitostný provoz s vysokozdvižnými vozíky, se doporučuje pokládat podlahovou krytinu s provozní třídou 41.

Zátěžová třída 42 - PRO MALÉ SKLADOVACÍ MÍSTNOSTI A STŘEDNĚ ZATÍŽENÉ OBLASTI

Pro převážně stojící práce a pravidelný provoz se doporučuje vybrat si tuto třídu služeb. Vinylové potahy tohoto typu jsou ještě odolnější vůči otěru a drsnosti, a také optimálně odolávají podmínkám.

VYUŽITÍ TŘÍDY 43 - PREMIUM TŘÍDY PRO VŠECHNY OBLASTI

Pokud plánujete podlahu umístit do výrobního nebo skladovacího zařízení, kde je provoz skutečně vysokofrekvenční, pak byste měli použít třídu 43. Jedná se o nejsilnější třídu využití na celém trhu. Podlahy, které získají takové hodnocení, jsou obvykle spojeny po celé ploše, protože jde o nejstabilnější způsob fixace, a proto jsou bezpečnější. S podlahou této úrovně se nemusíte bát poškození způsobeného těžkými břemeny.

Mohu použít UTILIZAČNÍ třídu 32 pro oblasti 31, 23, 22 a 21? 

Jistě! Pokud vidíte 32-bitovou podlahu, ale chcete ji použít pro obytnou oblast, nemusíte se bát: čím vyšší číslo, tím vyšší nosnost. Takže můžete použít vinylové podlahy třídy 32 pro oblasti 31, 23, 22 a 21.

Doufáme, že jsme vám byli schopni poskytnout odpověď na vaše otázky týkající se použití vinylových podlah. Nyní byste měli být schopni snadno určit v jakém případě je vhodné jaké zátěžové třídy. 

Pokud máte jakékoli dotazy týkající se některého z těchto sortimentu nebo hledáte radu, obraťte se na naše odborníky telefonicky, e-mailem nebo jednoduše vyplňte náš kontaktní formulář a náš tým Vám ochotně pomůže.

Zpět k příspěvkům