Close icon

MOHOU BÝT PARKETY V KUCHYNI UŽITEČNÉ? ANO!

pondělí 1. července 2019

Ten, kdo se rozhodl vyzdobit byt stylovým a konzistentním způsobem pomocí dřevěných parket, se dříve nebo později sám sebe zeptá: Co přesně budu dělat s podlahou v kuchyni? Není vzácné dřevo příliš dobré pro místnost, kde se konají četné schůzky, které generují provoz a využívají podlahu velmi intenzivně? Kde se často něco rozlévá a někdy padá a praskne? Abychom odstranili všechny obavy, dnes se zabýváme tématem - parkety v kuchyni. Vysvětlíme vám, proč, navzdory mnoha obavám, nemusíte rezignovat na krásnou a kvalitní dřevěnou podlahu v kuchyni.

PRAVÉ DŘEVO PRO KUCHYŇSKÉ PARKETY

Samozřejmě, že kuchyně je především prostor, kde jsou potraviny uloženy a připravena chutná jídla. Ale pokud se podíváte pozorně, kuchyně byla vždy hlavním místem setkávání pro celou rodinu. Z tohoto důvodu musí být tento pokoj obzvlášť útulný, abyste si mohli užívat cenného společného času.

Na rozdíl od ostatních místností se kuchyňská podlaha používá stále intenzivněji, a v důsledku toho jsou stopy otěru viditelné rychleji. Pro lepší stabilitu a delší trvanlivost by měla být vyrobena z dubu, buku nebo ořechu. Tato tvrdá dřeva jsou obvykle velmi zrnitá, takže lépe skryjí špínu a malé škrábance. Nabízejí také lepší ochranu proti silnému použití a vlhkosti. Měkké dřeviny, jako je buk nebo javor, mají stejný vzhled a nepříznivě představují jakékoliv skvrny a škrábance.

Vzhledem k tomu, že v kuchyni je vysoká pravděpodobnost pádu ostrých předmětů, zvolte parkety s vysokou tloušťkou nosné vrstvy mezi 8 a 23 milimetry. To vám ušetří množství renovací a nákladů.

 

OLEJOVANÉ NEBO LAKOVANÉ

Důležitou otázkou je řádné ošetření povrchu parket, zejména v kuchyni. Na nátěr si samozřejmě nejdřív myslíte, protože se ukáže, že je méně citlivý na každodenní provoz, a zvláště snadno se čistí. Nezapomeňte však, že jakmile jsou na horní vrstvě malé škrábance, nečistoty se usazují ve dřevě a vytvářejí nepříjemné tmavé skvrny na vnější straně. Kromě toho může dřevo bobtnat s větším poškozením vlivem vody, a nakonec roztrhnout vrstvu nátěru. V tomto případě zůstane pouze úplné broušení a opětovné utěsnění.

Olejované podlahy jsou díky speciální úpravě mnohem bezpečnější pro kapaliny, a tak lépe chrání podlahu před průnikem vody a oleje. Především impregnace zachovává okrajovou plochu každé jednotlivé desky. Široká škála typů navíc umožňuje vizuálně skrýt nečistoty za větvemi a zrny. Možné vady naolejovaných podlah v kuchyni jsou rychlé projevy opotřebení, které mohou vést k nerovnoměrnému vzhledu povrchu a tvorbě patiny. Namazané parkety jsou však vhodnější pro pokládku do vlhké místnosti, protože mechanické poškození může být snadno a rychle opraveno, například brusným papírem.

BerryAlloc Ambition "Oak Natural Eden"

PRAVÁ CHUŤ KUCHYNSKÉHO PARKETU

"Méně je více" - toto známé slovo také odkazuje na péči o taneční parkety. I když je podlaha špinavá, zejména v kuchyni, stále ji nelze čistit s komerčně dostupnými čisticími prostředky nebo drátěnkami, protože to ovlivní chemii podlahových prken a jejich rychlejší opotřebení. I vlhké stírání je zde nežádoucí, protože příliš mnoho vlhkosti způsobuje bobtnání dřeva. Obzvláště odolné znečištění může být odstraněno například malým množstvím lihu nebo dobře rozpuštěnou esencí octa. Chcete-li, aby vaše parkety byly krásné a dlouhotrvající, je nejlepší je vyčistit jednou týdně speciálními čisticími prostředky na parkety.

 

PARKETY V KUCHYNI - VÝHODY

BerryAlloc Ambition "Oak Natural Shangri-La"

Každý, kdo se zabývá parketami, může potvrdit, že tento materiál má mnoho výhod oproti ostatním použitým materiálům. Díky autentickému vzhledu má každý pokoj útulnou a přátelskou atmosféru. Originální barva a různé typy ji činí vždy jedinečnou. Většina parketových podlah je navíc kompatibilní s podlahovým vytápěním s teplou vodou, takže si můžete vychutnat příjemné teplo v každém ročním období.

Parkety mají také velké zdravotní přínosy. Díky tomu, že dřevo přispívá k lepšímu vnitřnímu prostředí díky regulaci vlhkosti. Podlaha absorbuje vlhkost z okolního vzduchu a uvolňuje ji opět v suchém vzduchu. Zvláště v kuchyni hraje tato funkce důležitou roli, protože drobné skvrny a neškodné skvrny od vody, které nebyly předčasně setřeny, jsou absorbovány dřevem a pak znovu uvolněny, aby se získal čistý a čerstvý vzduch.

Máte-li jakékoli dotazy nebo návrhy, neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím našeho kontaktního formuláře. Jsme samozřejmě k dispozici také na telefonu nebo e-mailu. Rádi o Vás uslyšíme.

 

Těšíme se na Vás u dalšího příspěvku, Váš BRICOFLOR team!

Zpět k příspěvkům