Close icon

Vinylové podlahy nebo laminát? Výhody a nevýhody přehledně

neděle 30. září 2018

Vinyl nebo laminátová podlaha

V momentě, kdy přijde k navrhování domova, existuje několik způsobů, jak si vybrat správnou krytinu. Výrazně nejpopulárnější oproti všem ostatním jsou nadčasové dekory dřeva. Tím, že skutečné dřevo v podobě například jako parkety je náročné na údržbu, stále více lidí volí pohodlnou alternativu. Zejména vinylové podlahy a laminát nabízejí kvalitní zpracování s jedinečným dřevěným vzhledem a propracovaným povrchem, který vizuálně i hapticky připomíná opravdový materiál.

Wineo 500 Large V2 "Tirol Oak Silver"

Vždy záleží jen na Vašich potřebách, někdy může být lepší využití laminátové podlahy, v jiných případech vinylové podlahy. V tomto článku pro Vás shrneme výhody i nevýhody daných krytin. Po jeho přečtení si tedy budete určitě jistější, která z nich více pasuje na Vaše požadavky.

Vinyl a laminát a jejich dekory

Joka 332 ND Manhattan "Pinie přírodní V4"

Co se týče laminátu, vzhledem k rozmanitosti dekorů máte přístup k širokému spektru různých dřevěných vzhledů. Laminátové podlahy jsou k dispozici v mnoha odstínech, od nejtmavších až po ty nejsvětlejší. Všechna barevná provedení pak kompletně upraví prostředí každé místnosti.

Pokud se zaměříte na vinylové podlahy, dostáváte příležitost ozdobit podlahu spoustou designů. Nejsou zde k dispozici pouze dřevěné dekory, najdete rovněž vysoce kvalitní a sotva rozlišitelné přírodní minerální dekory se vzhledem mramoru nebo třeba žuly. Vybrat si však můžete i méně tradiční vzory, jako jsou kartáčovaný kovy ve formátu dlaždic nebo retro návrhy. Pokud se tedy rozhodnete pro pokládku vinylu, získáváte tím širší pole pro rozhodování, jaký dekor zvolíte, než je tomu u laminátu.

vinylové podlahy

Vlevo: Tarkett Starfloor Vintage "Smoked Oak Black"; vpravo: Gerflor Senso Rustic Antique Style XL "Ginger"

Vhodnost pro vlhké prostory

Spoustu lidí si přeje mít podlahu dřevěného vzhledu jako jsou napřiklad parkety, a to i v kuchyni a koupelně. To však běžně není možné, opravdové dřevo totiž v přítomnosti vody bobtná. Vaší ideální možností je tedy porozhlédnout se po jiné podlaze s autentickými dřevěnými dekory. Můžete například využít voděodolný laminát. Věnujte zde zvláštní pozornost označení výrobce. Pokud na něm nenaleznete explicitní doporučení pro vlhké prostory, podlaha bude pravděpodobně propouštět vodu a není tak vhodná do kuchyně ani koupelny.

Na druhou stranu, vinylové podlahy jsou daleko více vhodné pro mokré prostory. Vinyl je už sám o sobě voděodpudivý materiál. Avšak i zde platí, že je dobré si pečlivě přečíst doporučení pro použití od výrobce a zejména dané specifikace daného produktu vinylové podlahy.

Vinyl nebo laminát: odolnost a riziko poškození

Quick-Step Creo "Dub Louisiana béžový"

Vinyl je elastický materiál, a tak má velmi flexibilní povahu. Jestli hrozí jeho zničení, záleží většinou na jeho celkové síle. Zámková vinylová podlaha má často vyztužení HDF deskou. Od chvíle, kdy dojde k položení vinylové podlahy, je prakticky nemožné ji zničit.

Naopak laminát lze poškodit podstatně snadněji, pokud je vystavený drsným podmínkám, a to kvůli nedostatku pružnosti. Ujistěte se proto před nákupem podlahy, jakou má produkt klasifikaci zátěže. Poradí Vám, do jakých prostor je vhodná instalace určité podlahy (rezidenční, komerční nebo průmyslové prostory).

Čas od času se stane, že rozhodující pro výběr podlahy není jen druh místnosti, v němž bude položená. Jde také o to, jaké aktivity se budou na daném povrchu odehrávat. Obecně platí, že vinylové podlahy jsou stejně odolné jako laminát. Obě tyto varianty pak nabízejí výhodu eliminace poškození povrchu.

Teplo pod nohama

Zpravidla lze všechny podlahové krytiny kombinovat s teplovodním podlahovým topením, pokud je pro něj příslušný produkt explicitně vhodný. Nemusíte tedy speciálně řešit, který výrobek lze použít. Veškeré vinylové podlahy pouze specifikují, že teplota by ale neměla přesáhnout 27°C.

Vinyl nebo laminát: akustika místnosti

BerryAlloc Riviera "Dub Chalet"

Stěžují si Vaši spolubydlící, že stále přešlapujete, cvičíte nebo chodíte v podpatcích po podlaze, anebo na Vás zvoní sousedé, že jste opět příliš hlasití? Vyvarujte se tomu správným výběrem krytiny, která Vaše kroky nepřenese po celém domě. Ve skutečnosti, v tomto bodě je vinylová podlaha daleko lepší než laminát. Obecně má mnohem lepší parametry oproti jejímu srovnávacímu konkurentovi. Pokud tedy hluk hraje velkou roli při výběru podlahy a nechcete používat kromě podlahy ještě izolační podložku, jsou pro Vás rozhodně vinylové poldahy ideální a jedinou volbou.

Cena

V tomto bodě může laminát rozjet svoji hru. I když technicky vykazuje většinou nižší hodnoty, cenou vše plně vynahrazuje. Pokud hledáte levnou krytinu se snadnou pokládkou, laminát je vskutku lepší možnost. Vyšším požadavkům však vyhoví spíš podlaha budoucnosti, a tedy vinyl. A i přes to všechno proto věříme, že vinylové podlahy jsou lepší řešení. Jsou možná dražší, ale ihned po pokládce uvidíte, kam extra peníze navíc zamířily. Jde o skvělou dlouhodobou investici.

Excelentní laminátové a vinylové podlahy v eshopu BRICOFLOR

Doufáme, že jsme Vám pomohli ve správném rozhodnutí zodpovězením pár otázek. V našem online obchodě BRICOFLOR samozřejmě najdete mnohé vinylové podlahy i laminát. Vinylovým podlahám dominují výrobci Gerflor a Tarkett, laminátové podlahy pak nabízejí producenti BerryAlloc, Joka, Quick-Step nebo Wineo.

Máte-li jakékoli dotazy nebo návrhy, neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím našeho kontaktního formuláře, telefonicky nebo skrze e-mail. Rádi o Vás uslyšíme.

Těšíme se na Vás u dalšího příspěvku, Váš BRICOFLOR team!

 

Zpět k příspěvkům