Close icon

Samolepící vinylová podlaha – jak na to průvodce

pondělí 11. listopadu 2019

Už jste přesvědčeni o prvotřídním vzhledu, který nabízí kachlová podlaha, ale zároveň se rádi vyvarujete těžkých a studených kamenných dlaždic? Pokud také hledáte velmi jednoduchou možnost instalace, pak je samolepící vinylová podlaha pro Vás ta pravá! Vinylové podlahy již nejsou k dispozici pouze ve štíhlém formátu prkna, vinyl je dnes také k dispozici ve formě dlaždic. Povrch autentických dlaždic je reprodukován velmi podrobně, takže není žádný rozdíl ve vzhledu.

Kromě estetického vzhledu je pokládka jednou z klíčových výhod samolepicích vinylových dlaždic. Lze je snadno a rychle položit na zem a nevyžadují pomoc profesionála.

Nyní, pokud vás zajímá, jak položit tuto všestrannou vinylovou podlahu, věnujte pozornost! Vysvětlíme, jak postupovat, abychom dosáhli optimálního výsledku. V několika krocích můžete získat novou podlahu snů!

OBSAH

  •         Samolepící vinylová podlaha – čemu věnovat pozornost při pokládce?
  •         Co všechno potřebujete vědět pro správnou přípravu podkladu 
  •         Teplota - aklimatizace materiálu
  •         Příprava povrchu - jak správně připravit povrch? 
  •         Na jaký povrch můžete položit vinylové dlaždice?
  •         Získejte podlahu snů - instalace podlahy
  •         Vinylová podlaha samolepící - výhody 
  •         Vinylové dlaždice nebo kamenné dlaždice?
  •         Lepení nebo klikání? – Co je vhodné pro samolepící vinylové dlaždice
  •         Naši oblíbenci -  BRICOFLORS doporučuje samolepicí vinylové podlahy

Samolepící vinylová podlaha – čemu věnovat pozornost při pokládce?

Každý již ví, jak pokládat laminátové dlaždice. Pokládání dlaždic je jistě obtížné, ale jak na to, již není záhadou. Pokud jde o samolepící vinylové dlaždice, bude to ale vypadat trochu jinak! Samolepící dlaždice jsou praktická alternativa k jednoduchému mechanismu kliknutí, který si jistě zaslouží více pozornosti.

Vinylové dlaždice jsou nejen skvělou alternativou k nudným kamenným dlaždicím, ale získáte i samolepící instalační metodu, která Vám ušetří spoustu času a nervů. Díky praktické přilnavé podložce mohou být vinylové dlaždice připevněny k povrchu neobvykle jednoduchým způsobem. Nejlepší na tom je, že nebudete potřebovat pomoc profesionála!

Některé věci k pokládce vinylové podlahy je však třeba zvážit předem, aby později nevznikly žádné problémy. Abychom zaručili, že vaše nová podlaha bude absolutně souměrná a krásná, shrnuli jsme v BRICOFLOR několik bodů, kterým byste měli věnovat pozornost.

Co všechno potřebujete vědět pro správnou přípravu podkladu

Před zahájením pokládky samolepících vinylových dlaždic je nutné provést určité přípravy. Nejprve se ujistěte, že máte všechny nástroje, které potřebujete k instalaci. Vzhledem k tomu, že jste se rozhodli pro samolepicí vinylové dlaždice, potřebujete jen velmi málo. K bezpečnému položení vinylových dlaždic bude stačit kobercový nůž, kovové pravítko nebo podobná měřicí páska.

Teplota - aklimatizace materiálu

Protože vinyl je termoplastický materiál, mohou se jeho vlastnosti měnit s vyššími teplotami. V chladu se vinylové dlaždice stahují a s teplem se rozšiřují. Protože se obaly podlah často ukládají v chladnějších místech, je důležité dát vinylovým dlaždicím dostatek času na aklimatizaci.

Za tímto účelem nelze podlahy nainstalovat ihned po zakoupení. Materiál musí být nejméně 24 hodin předem přenesen do místnosti, ve které bude instalován. Pouze tehdy se může vinylová podlaha optimálně přizpůsobit pokojové teplotě. Kromě toho můžete zabránit nepříjemné deformaci a prasknutí samolepících vinylových dlaždic a těžit z dlouhodobě krásného vzhledu podlahy.

Příprava povrchu - jak správně připravit povrch?

Při pokládání vinylových dlaždic je třeba věnovat zvláštní pozornost výšce instalace výrobku. Toto ukazuje, jak je důležité připravit povrch před pokládkou. U samolepicí varianty je standardní tloušťka výrobku 2–3 mm, jedná se tedy o velmi tenký materiál.

Ačkoli to má některé výhody, znamená to také, že půda musí být optimalizována. Samolepící vinyl je ideální pro renovace: dveře nemusí být oboušovány a nevznikají žádné ostré odsazené hrany. 

Současně lze na povrchu jasně vidět i nejmenší hrboly. Minimální nerovnosti mohou na vinylových dlaždicích zanechat nevzhledné značky a snížit celkovou estetiku. Z tohoto důvodu musí být vyplněny hrboly, díry a trhliny, aby se vytvořil vyrovnaný povrch.

Aby samolepicí vinylová podlaha lépe přilnula k podkladu, musí být nejen zbavena prachu, nečistot a mastnoty, ale také se doporučuje nanést další vyrovnávací prostředek (tzv. Základní nátěr). Tento základní nátěr slouží ke zlepšení přilnavosti podlahy tak, aby vinylové dlaždice přilnuly k zemi a neklouzaly.

Na jaký povrch můžete položit vinylové dlaždice?

V závislosti na okolnostech může být otázka vhodnosti podkladu zvláště důležitá. Naštěstí lze samolepicí vinylové dlaždice pokládat na další podlahové krytiny. Především je rozhodující jedna věc: povrch musí být vyrovnaný!

Povrch, na který budete vinylovou podlahu pokládat, si dobře připravte. Nerovnosti nad 0,5 mm musí být zcela vyrovnány. Povrch před pokládkou musí být dokonale vyčištěný a vysátý.

Pokládka vinylové podlahy je také možná na stávající PVC podlahy. V tomto případě však musí být zajištěno, že PVC je k podkladu zcela přilepeno. Potah nesmí být na zemi volný, jinak může sklouznout pod vinylové dlaždice. Pokud byla stávající PVC podlaha lepena, lze ji snadno položit. Podlahu je však třeba předem důkladně vyčistit, aby se zabránilo usazování nečistot.

Samolepící vinylové dlaždice nedoporučujeme pokládat na linoleum, laminát nebo koberce. Tento poklad musí být zcela odstraněn.

Pokud chcete položit samolepící vinylovou podlahu na dřevěnou podlahu, je to bez problémů možné.  To však platí pouze tehdy, je-li vaše dřevěná podlaha zcela bez spár, jinak mohou být viditelné jemné nerovnosti na povrchu, což poškodí vzhledu podlahy.

Získejte podlahu snů - instalace podlahy

Na rozdíl od přípravy je skutečná instalace velmi jednoduchá! Jakmile je podklad vyrovnaný a vinylové dlaždice se aklimatizují, můžete začít.

Pokládka samolepících vinylových dlaždic bude začínat od středu místnosti.  Ochranný film první vinylové dlaždice se odstraní a jemně položí na zem. Proces se opakuje, dokud není celá místnost potažena vinylem. Po první vinylové dlaždici je snadné sledovat směr pokládky výrobce. Obvykle je označena šipkou na spodní straně vinylové podlahy.

Pokud zpozorujete zvýšené uvolňování lepidla, není to problém. Dokonce i několik dní po instalaci může lepidlo nadále unikat. I když se to na první pohled může zdát nepříjemné, zajistí to dokonale lepený spoj. S trochou benzenu lze zbytek lepidla snadno odstranit z povrchu.

Vinylová podlaha samolepící - výhody

Nyní, když víte, jak se pokládají podlahy, zůstává jedinou otázkou, proč byste měli používat samolepicí vinylové dlaždice. Pokud jste stále na pochybách, nechte se přesvědčit o univerzálnosti vinylových dlaždic. Kromě rychlé a snadné instalace existuje několik dalších důvodů, proč se vyplatí zvážit použití vinylové verze!

Vinylové dlaždice nebo kamenné dlaždice?

Samolepicí vinylové podlahy Vám pomohou tyto problémy překonat! Jsou mnohem praktičtější než těžké kamenné dlaždice! Vinylové dlaždice jsou odolné proti poškrábání díky jejich silné odolné vrstvě. Ani pokud jde o životnost, nejsou v žádném případě horší.  Samolepící vinylové dlaždice vydrží více tlaku, aniž by vypadaly poškozené. Kromě toho jsou teplé, jemné pro klouby a vodotěsné! 

Mnoho technických výhod se spojuje s prvotřídním vzhledem a výsledkem je jedinečná kombinace produktů, která vyhovuje každé místnosti. Nabídka designu je ještě větší a rozmanitější, než pro kamenné dlaždice. Sortiment pokrývá vše od jasných mramorových dekorů po autentické repliky. Proměňte své představy o dokonalém bydlení v realitu s vinylovými dlaždicemi u firmy BRICOFLOR!

Naši oblíbenci -  BRICOFLORS doporučuje samolepicí vinylové podlahy

Trvale rostoucí trh s vinylovými podlahovými krytinami nabízí široký výběr produktů a obrovský sortiment výrobců a kolekcí. Abychom Vám usnadnili volbu, uvádíme některé z našich oblíbených výrobců.

Výrobci Gerflor a Tarkett jsou zvláště zajímavý v případě, že hovoříme o vinylových dlaždicích. Samolepící vinylové dlaždice od Gerflor jsou důkazem, jak důležitá je pro tohoto výrobce technická progresivita a unikátní vzhled. Samolepicí vinylové dlaždice Tarkett mohou být udržitelnou a všestranně použitelnou alternativou ke klasickým kamenným dlaždicím.

Doufáme, že Vám tyto informace pomohou najít individuální řešení pro Vaši Podlahu. Pokud máte další dotazy, neváhejte nás kontaktovat telefonicky, e-mailem nebo prostřednictvím našeho kontaktního formuláře.

 Těšíme se na Vás u dalšího příspěvku, Váš BRICOFLOR team!

Zpět k příspěvkům