Close icon

Korkové podlahy a podlahové topení: Perfektní spojení pro teplou zem pod nohama

pátek 7. září 2018

Každé roční období má své výhody a nevýhody. Zatímco v létě chceme ležet někde venku s chlazeným nápojem v ruce, v zimě se rádi schováme do hřejivé deky na pohovce. Když je to pohodlné, držíme horké kakao nebo čaj, nemáme ani pocit, že jsme procházeli přes chladnou podlahu. Nicméně právě podlaha má významný vliv na to, zda máme studené nohy. Proto Vás chceme dnes informovat, proč jsou korkové podlahy ideální pro teplou zem v každé místnosti a také o tom, co musíte zvážit, pokud je chcete kombinovat s podlahovým topením.

Jaké jsou výhody korkové podlahy?

Korková podlaha je vysoce kvalitní podlahová krytina s různými pozitivními vlastnostmi, mezi něž patří příjemný pocit na dotek a stálé pohodlí, stejně jako dobrá akustika pokoje, v němž je položená. Pro výrobu se používá kůra z korkového dubu, která se získává odlupováním stromu každých 9 let, aniž by se strom jakkoli poškozoval. Materiál má výraznou izolační strukturu, v jednom kubickém centimetru korku je několik milionů vzduchem naplněných buněk, které působí jako tepelný izolant. Struktura stěn buněk pak zajišťuje další vzduchové tlumení. Vzhledem k tomu, že korek je přirozeně dobrý skladníkem tepla, podlaha z něho je sama o sobě daleko teplejší ve srovnání s jinými podlahovými krytinami. Oproti keramické dlažbě je to opravdu neuvěřitelný rozdíl. Z toho důvodu korek velmi dobře slouží v ložnici, dětském pokoji a dalších částech domácnosti. Přeneste si kus teplého Portugalska k Vám domů, zvlášť v zimě to oceníte.

Teplo vyzařují přírodní barvy

Korek je skutečný poutač pozornosti, a to díky svému typickému barevnému schématu. Podlahy v tradičním designu, jaké nabízí třeba kolekce Cortex Corknatura, svítí v sytě hnědých nebo světle béžových odstínech. Široká paleta barev umožňuje vytvoření útulné domácí atmosféry, která přináší také oteplovací efekt. Ten ještě může podpořit nábytek a jiné dekorativní prvky v barvách navozující teplo, jako je oranžová nebo červená. Ti, kterým se nelíbí korek v klasickém stylu, ale nechtějí se vzdát jeho praktické funkce, můžou přistoupit ke kolekci Cortex Aquanatura. Ta má užitečnou vinylovou vrstvu a dřevěné a kamenné dekory, které jsou až klamavě reálné.

Jak postupovat při instalaci podlahového topení?

Cortex Aquanatura "JSW8002 Pobřežní dub"

Korková podlaha je přirozeně teplá a pro naše nohy tak přináší obzvláště vysoký komfort. Tyto pozitivní vlastnosti lze ještě zvýšit, a to instalací podlahového vytápění. Účinnost topení pak závisí na jeho síle a odolnosti. Při nákupu korkové podlahy se pouze ujistěte, že věnujete dostatečnou pozornost informacím výrobce. Tepelný odpor (hodnotu U) nesmí překročit 0,17 W/m2K. Indikuje totiž, kolik přenosu tepla má pevné těleso. Obvykle je hodnota U korkové podlahy 0,1 W/m2K, což z ní činí ideálního partnera pro podlahové vytápění.

Čím silnější je materiál, tím vyšší je obvykle tepelný odpor. Proto je vhodné podívat se na technické údaje, pokud se rozhodnete pro podlahu s velkou celkovou výškou. Nezáleží jen na tom, zda vybraná krytina je vhodná pro použití se systémem podlahového topení (to poznáte přítomností odpovídajícího piktogramu). Týká se to vždy pouze vhodnosti pro teplovodní podlahové topení, které se vyznačuje pomalým a jemným oteplováním země. Naopak elektrické podlahové vytápění by s korkem nemělo být použité nikdy, jelikož způsobuje velké zvýšení teploty ve velmi krátkém čase. To může vést k materiálním škodám a deformacím, čemuž se můžete vyhnout použitím podlahového vytápění pomocí horké vody.

Celkově lze říct, že korek je lepší izolant než laminát či parkety, a také teplotu udrží delší dobu. Díky tomu můžete topení dřív vypnout a nadále si užívat pocit příjemně teplé země pod nohama.

Doufáme, že informace jak na instalaci podlahového topení pod korkovou podlahu, byly užitečné. Pokud hledáte vhodnou variantu pro Vaše prostory, mrkněte do našeho online obchodu a objevte prvotřídní sbírky populárních výrobců Cortex nebo Hebo.

Máte-li jakékoli dotazy nebo návrhy, neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím našeho kontaktního formuláře. Jsme samozřejmě k dispozici také na telefonu nebo e-mailu. Rádi o Vás uslyšíme.

Těšíme se na Vás u dalšího příspěvku, Váš BRICOFLOR team!

 

Zpět k příspěvkům